zaterdag 27 juni 2009

Perfecte Foto's - Digitaal


Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel

9. Waarom digitaal ?

Binnen enkel jaren stellen we deze vraag niet meer, want digitale fotografie is niet alleen hier om te blijven, maar de kans is reëel dat er binnen 10 jaar geen amateurfotograaf meer zal werken met analoge camera's. Het comfortabele bedieningsgemak is immers veel groter dan dat van analoge fotografie. Je beschikt direct over je opnames en de foto's die je niet nodig hebt of mislukt zijn, verwijder je gewoon.

Bovendien is de verwerking van de beelden bij analoge fotografie veel duurder. Ontwikkeling van de film en de kosten van het afdrukken maken analoge fotografie minder aantrekkelijk. Het milieuaspect mag je ook niet uit het oog verliezen: bij de traditionele filmontwikkeling worden er nogal wat chemicaliën gebruikt. Dat alleen al is de moeite van het overwegen waard.

Opslaan
Met de geheugenkaart kan je gemakkelijk beelden opslaan. Het is daardoor onnodig om allerlei filmrolletjes mee te sleuren. Je ziet de beelden direct op je display van de digitale camera. Het voordeel daarvan is dat je snel kunt selecteren, terwijl je bij analoge fotografie het hele rolletje moet laten afdrukken. Natuurlijk kan je digitale foto's ook laten afdrukken, maar je kan ze ook opslaan op je pc en doorsturen via e-mail, zelfs direct na de opname! Let er wel op dat de bestanden die je doormailt niet te zwaar zijn, anders kan degene naar wie je het beeld stuurt lang wachten bij het downloaden.

Voldoende geheugen
Met behulp van beeldbewerkingprogramma's corrigeer je het beeld: de mogelijkheden zin daarbij veel groter dan bij de traditionele, analoge fotografie en je hebt er geen donkere kamer voor nodig. Zorg wel voor een pc met voldoende werkgeheugen. Om te vermijden dat je computer na verloop van tijd crasht, moet je regelmatig beelden deleten. Heb je er moeite mee om dat te doen dan moet je de computer upgraden.

Witbalans
Digitale camera's stellen je ook in staat onder moeilijke lichtomstandigheden toch goed aanvaardbare opnames te maken. Vooral wanneer er verschillende lichtbronnen door elkaar aanwezig zijn, geeft de automatische witbalans je een zo perfect mogelijke weergave. Bij negatief- of diafilm treedt in dat geval al gauw een vervelende kleursluier op.

Als een professional
Wil je echt fotograferen als een professionele fotograaf dan zijn - voorlopig - de analoge toestellen van een betere kwaliteit. Zeker wanneer er grote prints nodig zijn. Toch zijn er nu al digitale camera's die met behulp van een speciale digitale achterwand haarscherpe afdrukken kunnen maken van 1,5 op 1,5 meter. De kosten van dergelijke apparatuur en de bijbehorende hardware zijn echter nog te hoog. Dat daar verandering in zal komen is duidelijk. De digitale evolutie kunnen we niet meer tegenhouden en misschien willen we dat ook niet meer. Het is ook verschrikkelijk gemakkelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten