donderdag 18 juni 2009

Groothoekobjectieven



Wanneer je werkt met een groothoekobjectief, kun je een groter beeldveld vastleggen dan wanneer je een tele-objectief gebruikt. Gelukkig zijn er ook nog een paar andere manieren om de brandpuntafstand te wijzigen.

Als je bijvoorbeeld een scène fotografeert waarbij tussen twee onderwerpen een afstand bestaat en het ene onderwerp zich enkele meters achter het andere bevindt, dan zul je merken dat bij gebruik van een groothoekobjectief een duidelijke afstand tussen beide onderwerp zichtbaar is. Als je dezelfde scène zou fotograferen met een tele-objectief, dan zal de afstand tussen de onderwerpen korter lijken en kan het er op de foto uitzien als of er helemaal geen afstand tussen de onderwerpen is.

Je zult ook merken dat afmetingen van de onderwerpen in deze scènes verschillen wanneer je werkt met andere brandpuntafstanden. Op de foto die met het groothoekobjectief is gemaakt, zal het achterste onderwerp duidelijk kleiner zijn dan het onderwerp op de voorgrond. Bij de foto die je met een tele-objectief hebt gemaakt, lijkt het of ze beide even groot zijn.

Bij digitale camera's is er echter een probleem. De brandpuntafstand van objectieven wordt berekend op basis van de diagonale afmeting van een filmbeeld. Bij veel digitale camera’s is de sensor vaak kleiner dan een traditioneel filmbeeld. Daarom moet bij een digitale camera de brandpuntafstand van de lens opnieuw worden berekend. Afhankelijk van het formaat van de sensor dient te worden vermenigvuldigd met een factor van 1,6. Voor een 35mm objectief betekent dit een equivalent van 56mm bij een digitale spiegelreflex camera.

Volgende week schenken we aandacht aan de flitser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten