zaterdag 20 juni 2009

Kleurtemperatuur en Witbalans - 2



Tegenwoordig zijn de meeste digitale camera’s in de fabriek reeds ingesteld op een Automatische witbalans (A.W.B.) maar er zijn vaak ook handmatige instellingen die je kunt gebruiken om de camera te helpen bij moeilijke belichtingen. Vaak werkt AWB erg goed, maar als je echt zeker wilt zijn van het resultaat, kies dan de veelal zeer gebruiksvriendelijke handmatige instellingen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van het type licht waaronder je fotografeert. Binnen in je huis zal je vaak te maken hebben met gloeilampen, gebruik in die situatie dan ook de instelling Gloeilamp.

Op een zonnige dag kies je buiten voor de instelling Daglicht. In de schaduw gebruik je Schaduw en je stelt de witbalans in op TL-licht wanneer je je bevindt in een ruimte met TL-verlichting.

Hoewel er tientallen typen gloeilampen zijn en een eindeloos aanbod aan schaduwpartijen, geven deze instellingen de camera een goed beeld van de omgeving waarin je wilt fotograferen.

Soms haalt een witbalanssysteem echter meer weg dan alleen de kleur van het licht op je onderwerp. Denk bevoorbeeld aan de witgele kleur die vaak als warme tint door de gordijnen naar binnenvalt en die dan wordt gebruikt om een comfortabele en aangename sfeer op te roepen. Als dit geel wegvalt, dan kan het licht veel van de natuurlijke aantrekkingskracht verliezen. De kleur in het licht zorgt voor sfeer – maakt de scène warm, koel, uitnodigend, vijandig, zelfs plezierig of treurig.

Om het sfeerbeeld te versterken, kunnen we de ‘verkeerde’ instellingen voor de witbalans gebruiken. Als we op het strand het warme gevoel van de ondergaande zon willen vasthouden, dan stellen we de witbalans in op daglicht. En op een niet al te fraaie dag kunnen we warmte oproepen door de instelling Schaduw te gebruiken, waardoor roze, rode en gele tinten worden toegevoegd aan het beeld. Op dezelfde manier kunnen we met de instelling Gloeilamp de kleur van ijsbergen en van de wereld onder de zeespiegel versterken door een blauw accent toe te voegen.

Je merkt het, het is absoluut de moeite waard even na te denken over de witbalansinstellingen van je camera. Deze instellingen geven je een perfecte controle over hoe de camera kleuren zal vastleggen. Aan jou de keuze om te kiezen tussen exacte weergave of de creatie van een fantasie. Of waarom niet allebei?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten