maandag 1 juni 2009

Canon 40d - Bespreking

In 2007 introduceerde Canon de 40D voor de gevorderde amateur en semi-professionele fotograaf. Ik kocht er bijna dadelijk eentje, en ben nog altijd serieus onder de indruk van de kwaliteit. Deze camera is op vele fronten een grote stap voorwaarts ten opzichten van de Canon 30D die in februari 2006 werd geïntroduceerd.

Grote vernieuwingen zijn (naar analogie met de technologieën gebruikt bij de Canon EOS 1D Mark III :
- live-view,
- een DIGIC III beeldverwerking processor
- geïntegreerde sensor cleaning door het laten trillen van de sensor bij het aanzetten van de camera.

Wat zijn de voornaamste wijzigingen tov de 30D?

De body is iets groter dan de 30D en is wat de afmetingen betreft vergelijkbaar met camera's uit dezelfde prijsklasse. De camera ligt prettig in de hand en is zowel met één als met twee handen goed te bedienen. Je kan de camera echt ophangen tussen je middelvinger en duim. Het grote voordeel hiervan is dat u met uw duim genoeg vrijheid heeft om de knopen te bedien zonder dat u het gevoel krijgt de grip op de camera te verliezen.

De body is van een magnesium legering en ziet er stevig uit. Qua gevoel heeft u meteen het idee dat deze camera zeer solide en sterk is.

Opmerkelijk zijn de 3 voorkeuze programma's die door de fotograaf zelf programmeerbaar zijn. Dit is een erg groot voordeel bij bijvoorbeeld portretfotografie, waarbij je steeds dezelfde ISO waarde, Witbalans etc.. kunt instellen met één draai aan de knop.

De viewfinder van de camera geeft een prettig groot beeld en maakt gebruik van verwisselbare matglazen zodat u zelf de keuze heeft er een ander matglas in te zetten. Er is momenteel keuze uit drie verschillende matglazen, namelijk EF-A standaard (meegeleverd met de camera), EF-S, een wat donkerder matglas dat uitermate geschikt is voor mensen die manueel scherpstellen en EF-D, een eveneens donkerder matglas dan wat standaard is megeleverd en bovendien voorzien van een zogenaamd grid (hulplijntjes waardoor u beter in staat bent te beoordelen of u de camera recht houdt).

Het display
De 40D is voorzien van een prettig te gebruiken, groot display aan de achterzijde van de camera. Hij heeft een 3 inch display terwijl de 30D nog een 2,5 inch scherm heeft. Dit grote beeldscherm is erg prettig voor mensen zoals ik die graag na elke foto naar het scherm kijken om te controleren of de foto's zijn geworden zoals ze bedoeld waren.

10.1 Megapixel CMOS sensor
De Canon EOS 40D is voorzien van een derde generatie CMOS sensor die ervoor zorgt dat beeldruis tot een minimum wordt beperkt. De sensor heeft bovendien een zelfreinigende functie. Dit betekend dat stof automatisch van de sensor wordt afgeschud wanneer de camera wordt aangezet. De manier waarop dit gebeurt is door het ultrasoon laten trillen van een flinterdun filtertje voor de sensor. Stof dat op de sensor zit valt dan naar beneden en komt op de plakkerige strip onder de sensor terecht waardoor het geen kans krijgt zich op een later moment opnieuw aan de sensor te hechten.

Qua autofocus is de Canon EOS 40D behoorlijk verbeterd ten opzichte van de EOS 30D. Niet minder dan 9 cross-type autofocus punten zorgen ervoor dat de scherpstelling zeker en snel gebeurt. Het middelste scherpstelpunt kan hierbij scherpstellen tot een gebruikt diafragma van f/2.8 waardoor ook lange lichtgevoelige lenzen goed worden ondersteund. De buitenste cross type scherpstelpunten werken tot diafragma f/5.6. Canon heeft ook een AF-on knop op de camera geplaatst zodat u de camera kunt laten scherpstellen door een druk op de knop zonder dat dit invloed heeft op de andere instellingen zoals de belichtingsmeting.

4 opmerkingen:

  1. Hey weet je toevallig waar dit model het goedkopost te verkrijgen is?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @erik: probeer Konijnenberg eens, ofwel net over de grens bij Topfoto in Düren (Duitsland)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben in het bezit van deze camera maar ik ben wel aan vernieuwing toe. Heb je enige suggesties wat betreft nieuwe modellen voor een betaalbare prijs...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @jack slots: ik raad je de 7D aan :

    Kenmerken

    APS-C CMOS-sensor van 18 Megapixel
    Opnamen tot 8 fps
    ISO-bereik tot 12.800
    Ca. Zoeker met 100% dekking
    19 'cross-type' AF-punten
    iFCL-meetsysteem
    Dual "DIGIC 4"
    Full HD-video
    Geïntegreerde Speedlite Transmitter
    3-inch Clear View II LCD
    Milieuvriendelijke behuizing van magnesiumlegering

    BeantwoordenVerwijderen