donderdag 28 mei 2009

Welk Digitaal Toestel past bij mij? - 3



De "speciale" functies

we hadden het een paar dagen geleden over de verschillen tussen analoge en digitale camera's. De digitale toestellen zijn soms polyvalenter dan hun klassieke broertjes. Sommige types maken panoramische opnamen over 360° mogelijk, zijn om te vormen tot bandopnemer of zelfs camcorder (voor beperkte bestanden),enz.

Eén van de interessantste mogelijkheden is dat u de meeste toestellen op een tv kunt aansluiten, zodat u uw foto’s met het hele gezin kunt bekijken.

De softwareprogramma's

Om de rijke mogelijkheden van digitale fototoestellen te benutten, moet u softwareprogramma’s installeren op uw computer (Mac of pc). Niet alle toestellen zijn op dat vlak gelijk: de kwaliteit en de mogelijkheden van de meegeleverde software kunnen er soms voor zorgen dat u het ene model verkiest boven het andere. Persoonlijk vinden wij de bijgeleverde software vaak zwak. Enige uitzondering is misschien de Digital Photo Professional van Canon, wat gebruikt wordt om Raw beelden te converteren.

Als u een goed softwarepakket zoekt, bekijk dan Paint Shop Pro X2 eens (PSPX2), een heleboel mogelijkheden voor weinig geld.
Tenzij u liever Photoshop illegaal download. Maar dan moet u wel ergens anders gaan zoeken, want daar doen wij niet aan mee.

Het opslaan van de foto's

Voor het opslaan zijn er geheugenkaarten die recht uit de informatica komen. De grootte van het meegeleverde geheugen bepaalt hoeveel foto’s u kunt bewaren. Is het geheugen vol en wilt u verder fotograferen, dan hoeft u slechts van geheugenkaart te wisselen, net zoals u een nieuwe film laadt. Het geheugen is dus erg belangrijk wanneer u opnamen gaat maken. In functie van het aantal foto’s en van de gewenste kwaliteit, moet u zich één of meerdere van deze moderne “filmpjes” aanschaffen, die veel minder verspreid zijn dan hun verzilverde tegenhangers. Let er in ieder geval op dat u niet zonder geheugen valt “in the middle of nowhere”: neem uw voorzorgen!

Vroeger kosten deze geheugenkaarten nog stukken van mensen, tegenwoordig zijn ze al heel wat democratischer geworden.

De Flash-geheugens

De compacte afmetingen en de capaciteit vormen de voordelen van dit type geheugen, de vrij hoge prijs is het nadeel. De chips die deze technologie gebruiken, hebben als typische eigenschap dat ze hun inhoud bewaren, zelfs zonder stroomtoevoer. Oef, u kunt uw toestel uitschakelen!

Er zijn vijf types Flash-geheugens op de markt: CompactFlash, MemoryStick, SmartMedia (stilaan aan het verdwijnen) en de nieuwkomers SD en XD, die veel compacter en ultrasnel zijn. Alle digitale fototoestellen van Panasonic zijn uitgerust om te werken met SD-cards. Canon werkt met een combinatie van Compact Flash en SD. Mijn Canon 40D bijvoorbeeld heeft nog CF kaarten.

SD Geheugens

SD-geheugenkaarten hebben een grote opslagcapaciteit en bieden een snelle gegevensoverdracht. Alle Panasonic fototoestellen zijn uitgerust met een SD-sleuf en een USB-poort om uw beelden eenvoudig te downloaden naar een PC, printer, DVD-recorder of een ander compatibel SD-toestel.

Grootte van de bestanden en het aantal foto's

U zou er kunnen aan denken altijd in de beste kwaliteit te fotograferen, met de overweging dat u die kwaliteit achteraf nog kunt verminderen. Dat klopt, maar u moet wel rekening houden met de benodigde geheugencapaciteit van de kaart en de kostprijs ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten