maandag 25 mei 2009

Kleurtemperatuur en Witbalans - 1



Wist u dat u met een juiste witbalans de zon op elk ogenblik kan laten verschijnen, zelfs op een koude, grauwe dag?

Vanaf het moment dat de zon opkomt tot het moment dat ze weer achter de horizon verdwijnt zal het licht dat wij zien constant van kleur veranderen. Onze ogen passen zich aan deze veranderingen aan zonder dat we er iets aan hoeven te doen, maar digitale camera’s moeten hard werken om foto’s te maken die natuurlijk overkomen.

De hele dag lang zien we de wereld telkens in een ander licht, maar we zijn ons daar nauwelijks van bewust. De opkomende zon heeft vaak een warme gele gloed en de TL-lampen op kantoor en in werkplaatsen zijn veelal licht groen – bij de slager hebben ze zelfs een rode gloed. Het licht van de middagzon is wat afstandelijk blauw en als we in de schaduw van een boom staan, zal het licht nog blauwer lijken.

De meting van de verschillende niveaus van licht, ofwel de kleurtemperatuur, wordt aangegeven in Kelvins (K).

Wanneer we fotograferen met film, kunnen we filters gebruiken om de kleurtemperatuur van een foto te wijzigen. Digitale camera’s hebben echter sensors die de kleur van het licht binnen het beeldvlak kunnen ‘lezen’ om deze vervolgens te ‘corrigeren’ zodat de kleuren natuurlijker overkomen. Deze sensors maken deel uit van wat het ‘witbalanssysteem’ wordt genoemd.

Een witbalanssysteem van een camera zorgt dat witte voorwerpen als wit overkomen op uw foto’s, zelfs wanneer het licht dat op het onderwerp schijnt een beetje geel, of groen, of blauw is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten