woensdag 20 mei 2009

Hoe word ik een fotomodel - 3


Gisteren hadden we het in Deel 2 van onze "hoe word ik fotomodel" reeks over de verschillende manieren om een portfolio te maken. Via vrienden of familie, langs een professionele fotograaf, of via amateurfotografen.

Vandaag hebben we het in het bijzonder over de amateurfotografen. Deze kan je het best contacteren via een modellenwebsite. Het grote voordeel is dat je daar namelijk redelijk eenvoudig het kaf van het koren kan scheiden. Niet alleen zie je welke foto's ze hebben genomen, maar je kan vaak ook de opmerkingen en referenties lezen. Zo is het aangewezen om steeds een paar modellen te contacteren die al vaker hebben samengewerkt met een bepaalde fotograaf, zodat je zelf kan beslissen of je met hem/haar wil samenwerken.

De meeste fotografen die nieuwe modellen willen helpen, werken op basis van het TFP (Time for Print) of TFCD (Time for CD) principe. Dit betekent dat elke partij zijn eigen kosten draagt. Het model betaalt de transportkosten als hij/zij naar de fotograaf moet, de fotograaf zorgt voor het materiaal en geeft in ruil een CD of enkele afdrukken van de geslaagde foto's.

De bekendste modellenwebsites in Vlaanderen en Nederland zijn:

- DutchHeaven
- Eye-On (het oude Photograaf.be)
- Modellennet (wat reeds eerder besproken werd op LevensLangLeren.be)

Toch twee belangrijke waarschuwingen:

- Soms zullen fotografen je vragen om een deel van hun kosten te betalen. Wees ook daar voorzichtig mee. Als je toch van plan bent om te betalen, kies dan direct een professionele fotograaf die later geen gekke dingen zal doen met jouw foto's.

- Er lopen op al deze websites ook wel minder betrouwbare personen rond. Zelf heb ik er al enkele tegengekomen die alleen maar foto's willen nemen van modellen als ze naakt wensen te poseren. Ik kan alleen maar zeggen: informeer je eerst heel goed voor je met een onbekende persoon afspreekt. En teken STEEDS een contract.

Morgen meer over contracten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten