zaterdag 23 mei 2009

Scherpstellen



Het scherpstellen met een camera is een erg technisch proces. Om het zo eenvoudig uit te leggen: de lichtstralen die door de lens komen worden zo bij elkaar worden gebracht dat ze door één punt gaan. De afstand tussen dit scherpstelpunt van de lens en het midden van de glazen lens, wordt de brandpuntafstand genoemd. Eenvoudig, niet?

Objectieven die een relatief korte brandpuntafstand hebben, staan bekend als groothoekobjectieven en die met een langere brandpuntafstand duiden we aan als tele-objectief. Deze week kijken we in de cameracursus naar de brandpuntafstand en hoe de verschillende brandpuntafstanden invloed hebben op de foto’s die je maakt.

Groothoekobjectieven hebben een korte brandpuntafstand, zo rond de 28mm. Minder afstand tussen de lens en het brandpuntafstand betekent dat meer licht op de film of de sensor kan komen. Daarom worden deze objectieven aangeduid als groothoekobjectieven. Door met een kortere brandpuntafstand te fotograferen, krijg je een grotere beeldhoek. Een kortere brandpuntafstand betekent ook dat de lens beter geschikt is voor gebruik wanneer je foto’s met een hoge scherptediepte wilt maken (foto’s waarbij meer scherp in beeld komt). Groothoekobjectieven zijn vooral handig wanneer je grote groepen mensen, landschappen of grote voorwerpen wilt fotograferen.

Een tele-objectief heeft een lens met een grotere brandpuntafstand –meestal 78mm of meer. Vergeleken met het groothoekobjectief zorgt de grotere afstand tussen de lens en het brandpunt dat hier minder licht op de film of de sensor komt. Dit betekent dat de beeldhoek van het objectief kleiner is. Objectieven met een grote brandpuntafstand zijn in het algemeen beter wanneer je een geringe scherptediepte wilt (het onderwerp moet scherp zijn, de achtergrond mag een zekere mate van onscherpte vertonen). Tele-objectieven zijn meer geschikt voor natuurfotografie, portretten of foto’s van onderwerpen die zich op grotere afstand bevinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten