maandag 25 mei 2009

Landschappen Fotograferen



Er zijn maar weinig onderwerpen die zo gevarieerd zijn als het landschap.
Geen twee foto’s zijn hetzelfde omdat de natuur zichzelf bijna nooit herhaalt.

Het maken van een goede foto van een landschap heeft meer te maken met je visuele mogelijkheden dan hoe slim je camera is. Heel vaak lukt het niet om wat we met onze ogen beleven te vertalen naar een fraaie fotoprint die anderen de scène op dezelfde wijze laat ervaren. Grote open ruimten maken dat we ons alleen voelen, terwijl de hoogte van een berg ons ook nog eens het gevoel geeft dat we inderdaad erg klein zijn. De uitdaging is deze emoties vast te leggen en ze aan de kijker door te geven met slechts een vlakke fotoprint.

Hier zijn een paar tips om je te helpen:

Net zoals een goed verhaal een begin, midden en eind heeft, heeft een goed landschap een voorgrond, middenpartij en een achtergrond nodig. Richt niet alleen op de bergen aan de andere kant van het meer – richt je camera iets omlaag om naast het lijnenspel van de bergen ook de stenen langs de oever en de weerspiegeling op het meer vast te leggen.

Neem niet zomaar een foto zonder de scène te bestuderen. Kijk eerst waarom je de scène aantrekkelijk vindt en vermijd vervolgens voorwerpen langs de rand van het beeld die de aandacht afleiden. Landschappen hoef je niet te fotograferen met de maximale instelling van je zoomobjectief.

Aanwijzingen kunnen nuttig zijn om in gedachten te houden wanneer je een landschap fotografeert, maar vergeet bovenal niet om flexibel te zijn en laat datgene wat je voor je ziet je inspireren voordat je aan de slag gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten