donderdag 2 juli 2009

Foto's online bewerken - Picnick

De meeste mensen bewerken hun foto's via een software pakket zoals Paint Shop Pro (PSP), Photoshop (PS), Irfanview of Gimp. Maar er bestaat ook de mogelijkheid om je foto's online te bewerken.

Foto's online bewerken
Vandaag wil ik het hebben over Picnik. Met Picnik kunt u uw foto's online bewerken, zowel foto's die op uw harde schijf staan, als foto's die u reeds online geplaatst hebt via bijvoorbeeld Flickr. Het programma werkt gewoon via uw internetbrowser. Picnik is compatibel met Internet Explorer 6, Firefox 2 en Safari 2 of hogere versies van deze browsers. Het biedt een oplossing voor mensen die werken met Windows, Mac OS en Linux.

U aanmelden bij Picnik is geen absolute must, maar het geeft u wel toegang tot enkele bijkomende mogelijkheden in de gratis basisversie (er bestaat ook een betalende Premiumversie met nog meer extra's).

Het eerste dat je moet doen is vanzelfsprekend naar www.picnik.com gaan. Een Nederlandstalige versie is helaas nog niet voor handen, dus kies je helemaal onderaan de homepage voor Engels als gewenste taal.

Om je te registreren klik je 'Get started now' en op 'Register'. We kiezen een gebruikersnaam en paswoord en vullen twee maal ons e-mailadres in, klikken op 'Create my account'. Bijkomende informatie invullen hoeft niet, we klikken meteen op 'Onwards' en kunnen aan de slag. Bij een volgend bezoek volstaat het op 'Sign in' te klikken en de gegevens in te vullen.

Stel dat u een foto wilt bewerken die op uw harde schijf staat, dan klik u nu op 'Upload photo'. In het verkennervenster dat opent kunt u rustig bladeren tot u de foto gevonden hebt die u wilt bewerken. Selecteer dat beeld en klik op 'Openen'. De foto wordt zichtbaar in uw browservenster.

Maar zoals eerder gezegd kunt u met Picnik ook foto's bewerken die u reeds online heeft geplaatst via Flickr, Picasa Web Albums, Facebook, Photobucket, MySpace of Webshots. Daarvoor klikt u op het openingsscherm van Picnik op de overeenkomstige knop en vervolgens op 'Connect'.

Staat de foto die u wilt bewerken op uw scherm in het tabblad Edit dan kunt u echt aan de slag. Met de schuifbalk rechts onderaan kunt u in- en uitzoomen. Voorts wijzen de meeste mogelijkheden om een foto te optimaliseren of te bewerken zichzelf uit. Hebt u een bepaalde verandering aangebracht die u niet bevalt, dan kan u deze nog steeds ongedaan maken met de knop 'Undo'.

Het formaat van een foto wijzigen kan via 'Resize'. Is uw foto over- of onderbelicht, dan kunt u eerst een poging doen met 'Auto-fix' om dit euvel te herstellen. Biedt dat niet het gewenste resultaat dan kunnen 'Exposure' en 'Contrast' een uitkomst bieden. Wie nog verder wil gaan, klikt op 'Advanced' en gaat aan de slag met een reeks schuifbalken.

Om vervelende rode ogen als gevolg van flitslicht weg te werken is er de knop 'Red-Eye', waarna u aangeeft of het om een mens (Human) of een dier (Furball) gaat. Het enige wat u daarna nog moet doen is het midden van het rode oog aanklikken.

Tot zover de basiscorrecties voor foto's. Picnik biedt u echter ook de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan. Klik daarvoor op het tabblad 'Create' en een hele nieuwe creatieve wereld gaat open. Zo hebt u de keuze uit 30 kant-en-klare effecten zoals het omzetten van uw foto naar een zwart-witbeeld of een sepiafoto. Uitproberen maar zou ik zo zeggen. Het beeld past zich telkens automatisch aan, maar wordt pas echt gewijzigd wanneer u bevestigt door op 'Apply' te klikken. Is de foto helemaal naar uw zin, dan moet u ze enkel nog opslaan. Daarvoor moet u op het laatste tabllad 'Save & Share' klikken. Staat uw foto online, dan kiest u voor de desbetreffende fotoservice, zoniet klikt u op 'Save to Computer'. U krijgt nu nog enkele mogelijkheden in te vullen zoals het gewenste formaat en de kwalieit. Klik tot slot op 'Save photo' en de klus is geklaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten