maandag 19 april 2010

Wat is HDR fotografie?



HDR staat voor "High Dynamic Range" en duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven). Soms wordt hiervoor ook de term HDRI gebruikt, dat staat voor "High Dynamic Range Imaging"

De meeste gangbare foto's hebben een klein dynamisch bereik, net als verreweg de meeste digitale camera's en ook beeldschermen. Het menselijk oog heeft een zeer groot dynamisch bereik, sommige duurdere digitale camera's hebben ook een relatief groot dynamisch bereik en kunnen daarom ook erg donkere en erg lichte delen tegelijkertijd opslaan. Ook zijn er technieken om enkele foto's snel achter elkaar te maken, met verschillende belichtingstijden (Bracketing). Door die foto's te combineren kan daar een HDR-afbeelding mee samengesteld worden.

Als het dynamisch bereik van een HDR-afbeelding wordt verkleind om alles goed te laten zien, dan wordt de foto flets omdat het contrast dan erg laag is. Er zijn verschillende technieken om een redelijk natuurgetrouwe afbeelding te maken, die toch voldoende detail in de lichte en donkere stukken laat zien. Een van die methoden is tonemapping.



Er zijn verschillende programma's die met HDR afbeeldingen en tonemapping kunnen omgaan. Een open source programma is Qtpfsgui.


Bovenstaande foto werd gemaakt van 3 originele foto's met steeds een verschillende belichting. Daarna werden deze met Paint Shop Pro 12 (PSPX2) gecombineerd tot één foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten