donderdag 17 september 2009

Canon error - foutboodschap nr 99

Canon gebruikers komen vroeg of laat wel eens in contact met de beruchte "Error 99" of "99 Foutboodschap" als ze vaak met hun Reflexcamera werken. De error code #99 is een standaard code, waarmee een aantal problemen aangeduid worden die vaak te maken hebben met de contactpunten van de lenzen of de geheugenkaarten.

Ik heb eens een mailtje gekregen van de Canon helpdesk met een aantal stappen die je kan ondernemen om uit te zoeken waar het probleem zich situeert. Misschien handig om eens te proberen vooraleer je begint te panikeren?

Wat moet je doen als je de Error 99 krijgt?

1. Schakel je camera uit.
2. Verwijder de lens, alle batterijen, en de SD/CF geheugenkaart.
3. Laat de camera ongeveer 20 minuten rusten.
4. Plaats een volledig opgeladen batterij in de camera, en zet hem weer aan. Plaats GEEN geheugenkaart.
5. neem een aantal foto's.

Als de “ERR 99″ boodschap terug verschijnt, dan moet de camera binnengebracht worden voor onderhoud of reparatie.

Indien de error NIET verschijnt, dan moet u nu de volgende stappen uitvoeren:

1. Zet de camera opnieuw uit.
2. Plaats de SD/CF kaart.
3. Zet de camera aan.
4. Formateer de SD/CF kaart via de camera. Zorg ervoor dat je eventuele foto's op de kaart hebt bewaard.
5. Neem enkele foto's. (nog altijd zonder lens)

Als de “ERR 99″ boodschap verschijnt, dan is er waarschijnlijk een probleem met je geheugenkaart. Probeer het opnieuw, maar ditmaal met een andere kaart..

Als de error nog altijd verschijnt, moet u uw camera binnenbrengen voor onderhoud. Als het bericht niet meer verschijnt, kan u de volgende stappen verderzetten:

1. Zet de camera uit.
2. Maak de contacten van de lens schoon door er met een gommetje of een zacht doek over te wrijven.
3. Plaats de lens.
4. Zet de camera aan.
5. Neem een foto.

Als de error “ERR 99″ alleen verschijnt bij één bepaalde lens, moet u die lens laten onderzoeken.

Als u een “ERR 99″ boodschap krijgt bij elke Canon lens, dan moet u de camera binnenbrengen voor onderhoud of reparatie.

20 opmerkingen:

 1. Beginnen panikeren,...Je zou beginnen panikeren als het al de tweede camera van canon is die de beruchte 99 errror code geeft.
  En als je camera net voorbij de twee jaar garantie is, met iets meer dan 10.000 kliks, en dit voor een toestel van meer dan 1000 euro, dan krijg je paniek aanvallen, of jij moet daar zakken vol geld hebben staan.
  Navraag leerde, waar ik hem kocht dat het 750 euro zou zijn, want 2 maand buiten garantie !!.
  Dan is dit een schande voor Canon, want er zijn ondertussen wereldwijd al honderdduizenden klachten over.
  Dit is gewoon brol, wat bij mijn vrienden fotograferend met Nikon,(en er zijn meer nikonianen hier) bij geen enkele voorvalt.
  Ik zit hier jammer genoeg met een 5 tal uiterst prima canon L lenzen, die al een klein fortuin kosten,die ik nu met verlies moet verkopen om over te schakelen naar Nikon.
  Canon zou alle stukgegane toestellen moeten vervangen of repareren op hun kosten, zelfs buiten garantie, want dit is niet meer of minder fabriekage fouten.
  Bij de auto industrie gaat het ook zo.
  Praat dus niet over panikeren tegen mensen waar het wel volledig tegenslaat, en raad hen beter aan GEEN Canon meer aan te schaffen...dat zou pas eerlijk zijn!.
  PS. En ik was canon fan sederd meer dan 40 jaar, vanaf de AE1, die uitstekend was, 20 jaar lang.
  Beste groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle hierboven beschreven dingen geprobeerd. Niets hielp, alleen een nw standaardlens. dat hielp.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. LS

  Ook ik heb de ervaring van error 99. Na het be-azemen van de contactpunten van de batterij was het weer in orde. Een andere keer was het herplaatsen van de geheugenkaart de oplossing. Misschien helpt een contactspray.

  Hoe is jullie ervaring met de 1DM4? Ik heb nu de 1DM3

  Canonb

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb ook de Canon 1d mark 111 met de error 99
  tweemaal terug geweest en nog niet goed.
  ben benieuwd wat me dat gaat kosten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tips bovenaan, heeft mij geholpen iig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Net voorgehad met de batterij. Slecht contact blijkbaar... Ondertussen wel opgelost! Thx!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. WAT IS DIT VOOR EEN WAANZIN!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik denk dat ik maar even langs moet komen om één en ander recht te zetten bij jullie want dit is echt pure waanzin

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij mij was de lens niet in orde. De 17-85 canon

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een EF 28-105 met kapotte autofocus. Ik ben best handig dus open geschroefd en geprobeerd uit te zoeken wat er mis was.

  Na het opnieuw in elkaar zetten ook error 99. Oorzaak was niet goed geplaatste flatcable. Weer even open geschroefd en kabeltje goed verbonden. weg probleem!

  In mijn ogen heeft het met lens-herkenning te maken. controleer de electrische contacten

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eind 2007 een Canon D40 gekocht voor een kleine 1400 euries. Nu na nog geen 9.000 fotos te hebben gemaakt heb ik dat ding verzonden aan TechRepair omdat ik het kennelijk wereldwijd probleem van Canon kreeg. Error99. Probleem kan opgelost worden voor 350,- euro?
  Heeft iemand een idee of dit normaal is?
  Advies aan een ieder bezint eer gij begint? Canon?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ondanks alles toch proberen rustig blijven.
  druk maken heeft geen zin,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vraag aan Seebe, hoe heb je het probleem opgelost

  BeantwoordenVerwijderen
 14. probeer hier eens: http://adf.ly/SwBdc

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb eens 30D vanaf de introductie, nooit problemen gehad tot deze week, hab een nieuwe 8 Gb kaart gekocht en na +/- 200 foto's ook err 99. Na het lezen van dit stukje alle stappen doorlopen, het probleem zit dus in de kaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb Error99 regelmatig bij een bepaalde lens, een 500mm tele van Sigma. Wanneer ik een tijd met een andere lens opnamen heb gemaakt en ik zet de tele er weer op, is het vaak goed. Ik denk ook dat het met de lensherkenning heeft te maken. En inderdaad, de reparatiekosten bij Canon lijken nergens op. Ze hanteren vaste prijzen, je bent al het nodige geld kwijt als de camera bij hun binnenkomt, terwijl er nog niet mee is gedaan. Met mijn analoge camera's nooit problemen gehad, maar je word soms gek van die idiote error melding. Had ook een dure videocamera van 6000 gulden destijds, door omstandigheden is die 2 keer gevallen, beide keren 1000 gulden reparatiekosten. Tel uit je winst...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb Error99 regelmatig bij een bepaalde lens, een 500mm tele van Sigma. Wanneer ik een tijd met een andere lens opnamen heb gemaakt en ik zet de tele er weer op, is het vaak goed. Ik denk ook dat het met de lensherkenning heeft te maken. En inderdaad, de reparatiekosten bij Canon lijken nergens op. Ze hanteren vaste prijzen, je bent al het nodige geld kwijt als de camera bij hun binnenkomt, terwijl er nog niet mee is gedaan. Met mijn analoge camera's nooit problemen gehad, maar je word soms gek van die idiote error melding. Had ook een dure videocamera van 6000 gulden destijds, door omstandigheden is die 2 keer gevallen, beide keren 1000 gulden reparatiekosten. Tel uit je winst...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb een Canon EOS-1 Ds mark 1 en gebruik uitsluitend TS leznen. Okay het is een oudje, maar wel een peperdure en waarvan beweerd zou worden dat die erg lang mee zou gaan. Na nog geen 30k clicks al Error99 wat er niet uit te krijgen is, en dan naar de Canon chirurg, ja hallo, weer een rug uit de portemonnee trekken, that sucks! Ik heb factory resets en firmware updates gedaan, de hele boel uit elkaar gehaald en schoongemaakt, allerlei combinaties geprobeerd met accus, backup batterijtjes, lenzen, ja zelfs schokken en verschillende tempraturen. Nada. Het is een schande dat Canon een half miljoen gebruikers met Error99 gewoonweg laten verrekken. Die vervloekte Canon hardware is slecht. Ja, ik ga Nikon overwegen. Daar zijn ook TS lenzen voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik krijg error 99 als ik andere lens op zet Tamron 70-300 mm ok heb canon 400 digital originele lens geen problemen mee

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Bij mij verschijnt err99 alleen bij een lens : Canon EFS 17-85 mm 1/4-5.6 , bij alle F waardes behalve 4. Dus als ik manueel mijn diafragma op 4 zet, neemt de camera de foto, al dan overbelicht of wat dan ook. Dus ik denk in mijn geval dat er een diafragmaprobleem zit in de lens.

  BeantwoordenVerwijderen