dinsdag 30 juni 2009
Perfecte Foto's - Flitsen
Nuttige wenken voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
10. Tip voor goed flitsen
Soms moet je de natuur een handje helpen. Bijvoorbeeld wanneer jouw ogen een schitterende lichtval waarnemen. Helaas functioneert een camera anders dan je oog, in die zin dat een camera minder lichtgevoelig is dan het menselijke oog. Is er onvoldoende licht dan heb je kunstlicht nodig. Gelukkig beschikken de meeste digitale camera's hebben over het algemeen een ingebouwde flitser. Maar het vermogen daarvan is eerder beperkt. Dat is vooral lastig als je binnenopnames moet maken. In een interieur is er vaak heel weinig licht en zelfs met flitslicht zijn veel foto's toch nog te donker. Het bereik van zo'n ingebouwde flitser is meestal niet meer dan 3 à 4 meter, waardoor de achtergrond slecht of helemaal niet belicht wordt. Maar ook de belichting van het onderwerp laat te wensen over: te vlak, te sterke schaduwen en de gevreesde rode oogjes. Dat laatste is te vermijden door een externe, losse flitser te gebruiken of de rode ogen met een beeldbewerkingprogramma te verwijderen. Sterke schaduwen en een platte belichting kan je verhelpen door met je toestel wat afstand te nemen. Niet te ver, want anders is de foto onderbelicht, maar kom je te dicht dan is de foto overbelicht!
Maar je kan het bereik van je flitser ook nog op andere manieren beïnvloeden. Door de gevoeligheidswaarde - het best 400 ISO - op te drijven, vergroot je het bereik. Daarnaast is het aangeraden om het zoekerbeeld zoveel mogelijk te vullen met het onderwerp, omdat de lichtmeter in de camera de flitser stuurt.
Slave-flitser
Bij digitale camera's ontbreekt vaak een aansluiting voor een losse, externe flitser. In dat geval gebruik je een slave-flitser. Dat is een losse flitser die gestuurd wordt door de ingebouwde flitser van de camera, dankzij een foto-elektrische cel. Met een externe flitser kan je indirect flitsen: je behoudt de gewenste afstand, maar het licht wordt diffuus gemaakt doordat het via muren en plafond weerkaatst op het onderwerp. Het gevolg is dat je zachte schaduwen krijgt en geen witte gezichten meer. Let er wel op dat je de flitser richt op een wit of neutraal gekleurd plafond.
De slave-flitser kan je zelf, of iemand anders, in de hand houden. Maar je kan de losse flitser ook op een flitsbeugel plaatsen. Je schroeft de camera op de beugel en je schuift de flitser op het handvat.
Oefenen!
Het grote voordeel van een digitale camera is dat je onbeperkt kunt experimenteren. Dus ook met je flitser. Oefen daarom volop met verschillende instellingen op je camera, afstanden tot het onderwerp en standen van je flitser. Je ziet direct het resultaat van de oefeningen in de display. Beschikt jouw camera over instelbaar diafragma en sluitertijden, dan heb je ongelooflijk veel mogelijkheden om tot die ene, perfect belichte foto te komen.
maandag 29 juni 2009
Deviantart: LiveLongAndProsper
LiveLongAndProsper is mijn meest "professionele" account op Deviantart. Het bevat wat ouder werk en mijn later modellenwerk. Ik probeer een bepaalde stijl te krijgen die je 'klassiek maar niet vervelend' zou kunnen omschrijven. Mijn meest populaire shot (aan het aantal bezoekers te zien) is Spy in the House of Love, maar ik ben ook erg trots op Colours en Vilnius.
Als je in de buurt van België woont (Zuid-Nederland, West-Duitsland) en je wil eens samenwerken als model of fotograaf, laat me dan zeker iets weten
Als je in de buurt van België woont (Zuid-Nederland, West-Duitsland) en je wil eens samenwerken als model of fotograaf, laat me dan zeker iets weten
zondag 28 juni 2009
Macrofotografie
Macro en display
Door middel van sterke close-ups (macrofotografie) kan je letterlijk op je onderwerp kruipen wat in beeld verrassende resultaten kan opleveren. Nadeel is dat de scherptediepte zeer gering is, maar dat kan je ombuigen in een voordeel door van de onscherpe partijen een wezenlijk onderdeel van de compositie te maken. Let er wel op dat een te groot onscherp vlak in de voorgrond storend werkt. Wil je dan toch aan een regel houden laat de onscherpe voorgrond zich tot de onscherpe achtergrond verhouden als 1:3.
Het voordeel van de digitale camera is zo langzamerhand bekend. Maar als er één richting in de fotografie is waarbij het gebruik van een display als controle-element van levensbelang is dan is het wel de objectfotografie. Je kan de compositie op het oog nog zo fraai hebben uitgedokterd: het moet op een tweedimensionaal vlak goed overkomen. En daar helpt de display je bij.
Belichting
Het licht dat je op het onderwerp laat schijnen bepaalt voor het grootste deel het welslagen van je compositie en dus ook van het eindresultaat: de foto.
Breng er wat leven in door te spelen met hoofdlicht, eventueel bijlicht, reflectoren (dat kan een groot vel wit papier zijn of een wit paneel in isolatiemateriaal of karton) en schaduwen.
De achtergrond
Gebruik een zo neutraal mogelijke achtergrond bij het stilleven. Dat kan een doek zijn (liefst transparant), of een stevig groot vel papier dat je licht kan buigen zodat er een curve ontstaat. Hierdoor krijgt de lichtval een mooi en geleidelijk verloop. Belicht de achtergrond van bovenuit.
zaterdag 27 juni 2009
Perfecte Foto's - Digitaal
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
9. Waarom digitaal ?
Binnen enkel jaren stellen we deze vraag niet meer, want digitale fotografie is niet alleen hier om te blijven, maar de kans is reëel dat er binnen 10 jaar geen amateurfotograaf meer zal werken met analoge camera's. Het comfortabele bedieningsgemak is immers veel groter dan dat van analoge fotografie. Je beschikt direct over je opnames en de foto's die je niet nodig hebt of mislukt zijn, verwijder je gewoon.
Bovendien is de verwerking van de beelden bij analoge fotografie veel duurder. Ontwikkeling van de film en de kosten van het afdrukken maken analoge fotografie minder aantrekkelijk. Het milieuaspect mag je ook niet uit het oog verliezen: bij de traditionele filmontwikkeling worden er nogal wat chemicaliën gebruikt. Dat alleen al is de moeite van het overwegen waard.
Opslaan
Met de geheugenkaart kan je gemakkelijk beelden opslaan. Het is daardoor onnodig om allerlei filmrolletjes mee te sleuren. Je ziet de beelden direct op je display van de digitale camera. Het voordeel daarvan is dat je snel kunt selecteren, terwijl je bij analoge fotografie het hele rolletje moet laten afdrukken. Natuurlijk kan je digitale foto's ook laten afdrukken, maar je kan ze ook opslaan op je pc en doorsturen via e-mail, zelfs direct na de opname! Let er wel op dat de bestanden die je doormailt niet te zwaar zijn, anders kan degene naar wie je het beeld stuurt lang wachten bij het downloaden.
Voldoende geheugen
Met behulp van beeldbewerkingprogramma's corrigeer je het beeld: de mogelijkheden zin daarbij veel groter dan bij de traditionele, analoge fotografie en je hebt er geen donkere kamer voor nodig. Zorg wel voor een pc met voldoende werkgeheugen. Om te vermijden dat je computer na verloop van tijd crasht, moet je regelmatig beelden deleten. Heb je er moeite mee om dat te doen dan moet je de computer upgraden.
Witbalans
Digitale camera's stellen je ook in staat onder moeilijke lichtomstandigheden toch goed aanvaardbare opnames te maken. Vooral wanneer er verschillende lichtbronnen door elkaar aanwezig zijn, geeft de automatische witbalans je een zo perfect mogelijke weergave. Bij negatief- of diafilm treedt in dat geval al gauw een vervelende kleursluier op.
Als een professional
Wil je echt fotograferen als een professionele fotograaf dan zijn - voorlopig - de analoge toestellen van een betere kwaliteit. Zeker wanneer er grote prints nodig zijn. Toch zijn er nu al digitale camera's die met behulp van een speciale digitale achterwand haarscherpe afdrukken kunnen maken van 1,5 op 1,5 meter. De kosten van dergelijke apparatuur en de bijbehorende hardware zijn echter nog te hoog. Dat daar verandering in zal komen is duidelijk. De digitale evolutie kunnen we niet meer tegenhouden en misschien willen we dat ook niet meer. Het is ook verschrikkelijk gemakkelijk!
vrijdag 26 juni 2009
Flitslicht
Flitslicht
Soms is het aanwezige natuurlijke of kunstlicht onvoldoende om een goede foto te kunnen maken en dan heb je vanzelfsprekend een flitser nodig. De flitser geeft (ook na automatische lichtmeting) juist voldoende licht voor de ideaal belichte foto.
Hou er echter wel rekening mee dat de sfeer van de foto kan veranderen. Zo krijgt bijvoorbeeld een romantisch etentje bij kaarslicht bij een geflitste foto een wat 'plattere' sfeer. Om dat te vermijden kan je een flitser gebruiken als invulflits, ook overdag. Het natuurlijke licht wordt er niet door overheerst en hinderlijke schaduwpartijen worden opgevuld. Zo is in het geval van het romantisch etentje het invullicht van de flitser voldoende om je foto te maken en dit zonder dat het kaarslichteffect verdwijnt.
Sommige camera's zijn overigens uitgerust met een rear-curtain flitslicht: de flitser komt daarbij pas in werking aan het eind van een lange belichtingstijd (bijvoorbeeld van 1/8 tot 1 of 2 seconden). Hierdoor ontstaat er, zeker wanneer je voorbijgaande mensen fotografeert, een bewegingseffect in de foto. Het principe is simpel: het rear-curtain flitslicht onderbreekt abrupt de vervaging van de beweging waardoor het centrale onderwerp toch nog scherpe contouren krijgt en dit terwijl de achtergrond bewogen blijft.
Zoveel je maar wil
Het grote voordeel van een digitale camera is dat je onbeperkt beelden kan maken. Je hebt immers onmiddellijk de mogelijkheid om de foto te bekijken en je kan meteen een keuze maken. Bovendien kan je naar hartelust oefenen met verschillende sluitersnelheden of diafragma's en met de flitser.
Daarnaast geven de huidige camera's de fotograaf steeds meer mogelijkheden. Het betekent wel dat in- en uitzoomen, het lichtmeten en het flitsen energie vragen. Zorg dus voor goede batterijen.
woensdag 24 juni 2009
Wat is Bewegingsonscherpte
Bewegingsonscherpte op een foto is een interessante manier om met een foto het effect van snelheid en beweging weer te geven. Neem bijvoorbeeld een foto van een voorbijrijdende auto. Wanneer je de juiste sluitertijd hebt geselecteerd, zal de achtergrond scherp blijven. Het bewegende onderwerp is echter iets onscherp om het effect van snelheid en beweging over te brengen.
Bij 1/500 zal een voorbijrijdende auto volledig zijn ‘bevroren’. De sluitertijd is zo kort dat het bewegende onderwerp lijkt stil te staan. Bij 1/125 van een seconde is de auto zelf iets onscherp, waardoor het effect van dynamiek en beweging ontstaat. Bij een sluitertijd van 1/15 is de auto bijna helemaal onscherp.
Zolang je je camera niet beweegt, zal je bij elk van de foto’s zien dat de achtergrond ongewijzigd blijft. Dit is een belangrijk aspect voor het effect van bewegingsonscherpte.
Probeer bovenstaande ook eens met water dat uit de kraan komt. Als je een lage sluitertijd gebruikt, dan zal de stroom water eindeloos lijken, één grote massa. Neem je echter een korte sluitertijd (bijvoorbeeld 1/1000ste) dan zie je alle druppeltjes individueel.
Bewegingsonscherpte kan ook worden gebruikt terwijl de camera zelf beweegt. Wanneer je een bewegend onderwerp fotografeert, houd je het onderwerp scherp in beeld door mee te bewegen in de richting die het onderwerp heeft.
Terwijl je dat doet, druk je op de ontspanknop. Dit is een methode waarbij de achtergrond onscherp wordt en het onderwerp relatief scherp in beeld blijft. Een foto met 1/500 lijkt volledig ‘bevroren’.
Bij 1/125 ontstaat het begin van een onscherpe achtergrond en blijven fiets en fietser ‘bevroren’. Bij 1/60 is het effect van een onscherpe achtergrond duidelijker – de scène is in beweging waarbij de fietser stil lijkt te staan. Dit type foto’s maak je meestal met behulp van een statief, zodat de camera een horizontaal pad volgt terwijl je meebeweegt met het onderwerp en zich geen bewegingen in verticale richting voordoen.
Neem tot slot eens twee foto’s van een waterval, gemaakt met verschillende sluitertijden. Bij de eerste foto zet je de sluiter een hele seconde open om de beweging van water vast te leggen. Bij de tweede foto – gemaakt met een sluitertijd van 1/125 – is het water ‘bevroren’. Er is geen duidelijk antwoord op de vraag welke sluitertijd het beste is voor welke situatie, het hangt helemaal af van het effect dat je wilt bereiken!
dinsdag 23 juni 2009
Paint Shop Pro X2 Ultimate
Ik ben een grote fan van Paint Shop Pro, een fotobewerkingsprogramma dat eenvoudiger is dan Photoshop en maar liefst 5 keer goedkoper is. Natuurlijk zijn er heel wat mensen die Photoshop illegaal downloaden, en voor hen maakt het dan niet uit dat PSP goedkoper is, maar als je zoals ik liever het originele produkt wenst en daar 59 € voor over hebt, dan is Paint Shop Pro een degelijk alternatief voor iedereen die op een professionele manier wil werken met fotobewerking
Een greep uit al het lekkers dat je voor 59€ (upgrade) of 89€ (nieuwe versie) krijgt : Corel® Paint Shop Pro® Photo X2 Ultimate koppelt gebruiksgemak aan professionele kracht. U kunt de helderheid, kleur en oneffenheden, zoals rode ogen, in uw foto's in een paar klikken corrigeren of gereedschappen voor precisiebewerking gebruiken om de foto's te verkrijgen die u vol trots zult delen. Bij de Ultimate-editie krijgt u waardevolle extra's, zoals software voor het herstellen van media, een pakket met creatieve inhoud, Corel® Painter™ Photo Essentials 4 (Engelstalig) en een Toshiba-flashdrive van 2 GB.
Ik zou niet meer zonder mijn Paintshoppro kunnen werken. Eerst had ik versie 8, dan XI en nu dus X2.
Conclusie : Adobe Photoshop is ongeveer zes keer duurder, maar ook zes keer ingewikkelder... en u hoeft echt niet zes keer slimmer te zijn om te weten welk product u moet kiezen!
Een greep uit al het lekkers dat je voor 59€ (upgrade) of 89€ (nieuwe versie) krijgt : Corel® Paint Shop Pro® Photo X2 Ultimate koppelt gebruiksgemak aan professionele kracht. U kunt de helderheid, kleur en oneffenheden, zoals rode ogen, in uw foto's in een paar klikken corrigeren of gereedschappen voor precisiebewerking gebruiken om de foto's te verkrijgen die u vol trots zult delen. Bij de Ultimate-editie krijgt u waardevolle extra's, zoals software voor het herstellen van media, een pakket met creatieve inhoud, Corel® Painter™ Photo Essentials 4 (Engelstalig) en een Toshiba-flashdrive van 2 GB.
Ik zou niet meer zonder mijn Paintshoppro kunnen werken. Eerst had ik versie 8, dan XI en nu dus X2.
Conclusie : Adobe Photoshop is ongeveer zes keer duurder, maar ook zes keer ingewikkelder... en u hoeft echt niet zes keer slimmer te zijn om te weten welk product u moet kiezen!
maandag 22 juni 2009
Perfecte Foto's - Printen/afdrukken
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
8. Printen
We zijn op de goede weg, maar de analoge fototoestellen (de traditionele 35 mm, met film) hebben over het algemeen nog altijd een betere resolutie als de digitale camera's. Wanneer het op afdrukken aankomt, dan kan je met een analoge camera grotere afdrukken maken. Met digitale camera's ben je dus wat beperkt in de grootte van je print. Natuurlijk zullen de meeste gebruikers tevreden zijn met foto's van 10x15cm. Maar als je een echt grote poster wil afdrukken, ben je toch altijd beter met een analoge print. Wil je toch een grote digitale poster, dan kan je altijd voor de "canvas" optie kiezen bij het ontwikkelen. Door de typische puntjes op dit soort print, merk je de pixels nauwelijks.
Tot hoe groot kan je gaan?
Er zijn gelukkig steeds meer afdrukcentrales of printshops waar je jouw bestand naar toe kan sturen om de beelden uit te printen. Maar je moet eerst goed weten welk formaat je wil. Vanaf 1 megapixels kan je al een goede afdruk hebben op 9 x 13 cm, heb je een camera van 2 megapixels dan kan je een haarscherp beeld krijgen op het formaat van 10 x 15 cm. Dat is misschien niet zo heel groot, maar je zit dan toch al op het formaat van verreweg de meest gebruikte afdrukgrootte. Wil je echt groter gaan (15 x 20 cm) dan heb je een camera nodig van minimaal 5 megapixels
De optimale verhouding
In de traditionele fotografie worden beelden gemaakt én afgedrukt in de verhouding 3:2. Maar digitale camera's maken foto's in een verhouding van 4:3, terwijl de meeste Online Print Services afdrukken maken in de traditionele verhouding. De meeste afdrukcentrales snijden daarom jouw foto af. Op die manier verdwijnen er delen van het beeld die je juist zo leuk vond! Om dat te vermijden bepaal je best op voorhand zelf de verhouding. Heb je bijvoorbeeld een camera met 2,8 megapixels, dan kan je een 9 x 13 print maken in de resolutie 2048 x 1536 pixels. Maar om de verhouding van 3:2 te respecteren (en zo niets van je beeld te verliezen) maak je de opname in een resolutie van 2048 x 1368 pixels.
Het voordeel van on line printing
Wanneer je thuis foto's afdrukt, dan kom je er al vlug achter dat dit een kostelijke zaak kan worden. De inktpatronen zijn behoorlijk duur en bovendien gaat er heel wat van je kostbare vrije tijd in zitten. Gelukkig kan je via internet jouw favoriete foto's doorsturen, waarna de printshop ze op fotopapier voor je afdrukt. Is de internetverbinding te traag om je foto's door te sturen, dan kan je ze ook op cd-rom zetten. Veel afdrukservices bezorgen je gebruiksvriendelijke software waarmee je jouw beelden van je harde schijf naar de computer van de afdrukcentrale kan sturen. Doorsturen via e-mail in de vorm van bijlagen is niet aan te raden omdat je dan erg beperkt wordt door de grootte van je bestanden.
De kwaliteit
On line afdrukcentrales leveren vrijwel zonder uitzondering goede prints af op echt fotopapier. Natuurlijk zit er een verschil in prijs tussen al deze centrales. Vergelijk daarom eerst zorgvuldig en doe misschien eerst wat testen. Het grote verschil zit hem eigenlijk bij de slecht belicht foto's: de ene afdrukcentrale treedt wel corrigerend op, de andere niet of minder. Ook wat de afdrukverhouding betreft, is niet iedereen even consequent. Let ook op de wijze hoe jij je foto's terugkrijgt: met de post, moet je ze zelf afhalen en wat wordt er allemaal extra aangerekend, ..
8. Printen
We zijn op de goede weg, maar de analoge fototoestellen (de traditionele 35 mm, met film) hebben over het algemeen nog altijd een betere resolutie als de digitale camera's. Wanneer het op afdrukken aankomt, dan kan je met een analoge camera grotere afdrukken maken. Met digitale camera's ben je dus wat beperkt in de grootte van je print. Natuurlijk zullen de meeste gebruikers tevreden zijn met foto's van 10x15cm. Maar als je een echt grote poster wil afdrukken, ben je toch altijd beter met een analoge print. Wil je toch een grote digitale poster, dan kan je altijd voor de "canvas" optie kiezen bij het ontwikkelen. Door de typische puntjes op dit soort print, merk je de pixels nauwelijks.
Tot hoe groot kan je gaan?
Er zijn gelukkig steeds meer afdrukcentrales of printshops waar je jouw bestand naar toe kan sturen om de beelden uit te printen. Maar je moet eerst goed weten welk formaat je wil. Vanaf 1 megapixels kan je al een goede afdruk hebben op 9 x 13 cm, heb je een camera van 2 megapixels dan kan je een haarscherp beeld krijgen op het formaat van 10 x 15 cm. Dat is misschien niet zo heel groot, maar je zit dan toch al op het formaat van verreweg de meest gebruikte afdrukgrootte. Wil je echt groter gaan (15 x 20 cm) dan heb je een camera nodig van minimaal 5 megapixels
De optimale verhouding
In de traditionele fotografie worden beelden gemaakt én afgedrukt in de verhouding 3:2. Maar digitale camera's maken foto's in een verhouding van 4:3, terwijl de meeste Online Print Services afdrukken maken in de traditionele verhouding. De meeste afdrukcentrales snijden daarom jouw foto af. Op die manier verdwijnen er delen van het beeld die je juist zo leuk vond! Om dat te vermijden bepaal je best op voorhand zelf de verhouding. Heb je bijvoorbeeld een camera met 2,8 megapixels, dan kan je een 9 x 13 print maken in de resolutie 2048 x 1536 pixels. Maar om de verhouding van 3:2 te respecteren (en zo niets van je beeld te verliezen) maak je de opname in een resolutie van 2048 x 1368 pixels.
Het voordeel van on line printing
Wanneer je thuis foto's afdrukt, dan kom je er al vlug achter dat dit een kostelijke zaak kan worden. De inktpatronen zijn behoorlijk duur en bovendien gaat er heel wat van je kostbare vrije tijd in zitten. Gelukkig kan je via internet jouw favoriete foto's doorsturen, waarna de printshop ze op fotopapier voor je afdrukt. Is de internetverbinding te traag om je foto's door te sturen, dan kan je ze ook op cd-rom zetten. Veel afdrukservices bezorgen je gebruiksvriendelijke software waarmee je jouw beelden van je harde schijf naar de computer van de afdrukcentrale kan sturen. Doorsturen via e-mail in de vorm van bijlagen is niet aan te raden omdat je dan erg beperkt wordt door de grootte van je bestanden.
De kwaliteit
On line afdrukcentrales leveren vrijwel zonder uitzondering goede prints af op echt fotopapier. Natuurlijk zit er een verschil in prijs tussen al deze centrales. Vergelijk daarom eerst zorgvuldig en doe misschien eerst wat testen. Het grote verschil zit hem eigenlijk bij de slecht belicht foto's: de ene afdrukcentrale treedt wel corrigerend op, de andere niet of minder. Ook wat de afdrukverhouding betreft, is niet iedereen even consequent. Let ook op de wijze hoe jij je foto's terugkrijgt: met de post, moet je ze zelf afhalen en wat wordt er allemaal extra aangerekend, ..
zondag 21 juni 2009
Landschappen - Het juiste moment
Het ideale moment
De kwaliteit van het daglicht bepaalt voor een groot deel het karakter van een beeld. De beste tijdstippen om een landschap te fotograferen zijn twee uur na zonsopkomst en in de laatste uren voor zonsondergang. Het slechts denkbare moment is de middag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat en harde schaduwen werpt op het landschap. Dit is belangrijk te benadrukken, want heel veel fotograferende mensen zijn nog steeds overtuigd dat de middag het beste moment is. Dit geeft echter een blauw, koud licht.
De kans is echter groot dat je een déjà-vu gevoel krijgt bij het zien van de talloze zonsopkomsten en zonsondergangen. Daarom is het zeker de moeite van het proberen waard om tegen deze wetmatigheden in te gaan door bijvoorbeeld op een regenachtige of zwaar bewolkte dag erop uit te trekken. Een plotseling doorbrekende zonnestraal kan een geslaagd en vooral verrassend effect hebben op je foto.
Schuin invallend strijklicht (licht bij een lage zonnestand) geeft veel textuur aan het onderwerp. Stenen, blaadjes en takken in de natuur of straatoppervlakken en gevels in de steden komen bij dit licht zeer goed tot hun recht.
Het licht van een ondergaande zon geeft een warme (gele tot rode) tint en dus een flinke dosis romantiek aan je foto.
Speel ook met het opnamestandpunt indien mogelijk. De zon in de rug of het onderwerp in tegenlicht geven opmerkelijke verschillen te zien.
Achter de boom
Hoe vaak gebeurt het niet dat je overweldigd wordt door een adembenemend mooi landschap, je de camera bovenhaalt en enthousiast begint te fotograferen. Maar dan blijken die fantastische indrukken totaal niet over te komen op de foto. Heb je iets verkeerd gedaan? Eigenlijk niet, je wilde jouw impressies zo goed mogelijk vastleggen en toch ging er iets fout.
Bedenk dat een foto een tweedimensionale weergave is en dat het landschap als een plat vlak wordt weergegeven. Om toch de illusie van diepte aan te brengen is het vaak beter om een onderwerp op de voorgrond te plaatsen. Dat kan een boom zijn, een paal, steen, een muurtje ...
Je moet in dat geval wel dichter bij het onderwerp in de voorgrond gaan staan en het liefst werken met een grootboekobjectief.
zaterdag 20 juni 2009
Meathook
Een paar jaar geleden wilde ik voor mijn Two-Imaginary-Boys project een foto nemen van een stuk vlees. Mijn moeder stelde voor eens bij onze beenhouwer aan te kloppen (Slagerij De Neef, misschien beter bekend als "bij Annick en Koen"). Het resultaat zie je hierboven en een link naar de originele foto met songtext van The Cure kan je op Deviantart vinden.
Deviantart: Two Imaginary Boys
Ik ben een fan van de muziek van Robert Smith en The Cure, en samen met Olivier, een collega, heb ik een Deviantart account gemaakt die probeert om de songs van The Cure in fotografische beelden om te toveren. We noemen deze account Two-Imaginary-Boys, naar analogie met "Three Imaginary Boys", een song van The Cure.
Kleurtemperatuur en Witbalans - 2
Tegenwoordig zijn de meeste digitale camera’s in de fabriek reeds ingesteld op een Automatische witbalans (A.W.B.) maar er zijn vaak ook handmatige instellingen die je kunt gebruiken om de camera te helpen bij moeilijke belichtingen. Vaak werkt AWB erg goed, maar als je echt zeker wilt zijn van het resultaat, kies dan de veelal zeer gebruiksvriendelijke handmatige instellingen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van het type licht waaronder je fotografeert. Binnen in je huis zal je vaak te maken hebben met gloeilampen, gebruik in die situatie dan ook de instelling Gloeilamp.
Op een zonnige dag kies je buiten voor de instelling Daglicht. In de schaduw gebruik je Schaduw en je stelt de witbalans in op TL-licht wanneer je je bevindt in een ruimte met TL-verlichting.
Hoewel er tientallen typen gloeilampen zijn en een eindeloos aanbod aan schaduwpartijen, geven deze instellingen de camera een goed beeld van de omgeving waarin je wilt fotograferen.
Soms haalt een witbalanssysteem echter meer weg dan alleen de kleur van het licht op je onderwerp. Denk bevoorbeeld aan de witgele kleur die vaak als warme tint door de gordijnen naar binnenvalt en die dan wordt gebruikt om een comfortabele en aangename sfeer op te roepen. Als dit geel wegvalt, dan kan het licht veel van de natuurlijke aantrekkingskracht verliezen. De kleur in het licht zorgt voor sfeer – maakt de scène warm, koel, uitnodigend, vijandig, zelfs plezierig of treurig.
Om het sfeerbeeld te versterken, kunnen we de ‘verkeerde’ instellingen voor de witbalans gebruiken. Als we op het strand het warme gevoel van de ondergaande zon willen vasthouden, dan stellen we de witbalans in op daglicht. En op een niet al te fraaie dag kunnen we warmte oproepen door de instelling Schaduw te gebruiken, waardoor roze, rode en gele tinten worden toegevoegd aan het beeld. Op dezelfde manier kunnen we met de instelling Gloeilamp de kleur van ijsbergen en van de wereld onder de zeespiegel versterken door een blauw accent toe te voegen.
Je merkt het, het is absoluut de moeite waard even na te denken over de witbalansinstellingen van je camera. Deze instellingen geven je een perfecte controle over hoe de camera kleuren zal vastleggen. Aan jou de keuze om te kiezen tussen exacte weergave of de creatie van een fantasie. Of waarom niet allebei?
vrijdag 19 juni 2009
Perfecte Foto's - Beeldcorrectie en Effecten
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
7. Beeldcorrecties en effecten
We hebben het in het vorige artikel ('beeldcorrecties') gehad over de stappen die je kunt zetten om je digitale foto's te verbeteren. Daarvoor maak je gebruik van speciaal ontwikkelde software (bijvoorbeeld Photoshop ) die in de fotowinkel of via internet te verkrijgen is. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat je meer zou willen doen met je foto's. Beelden die technisch gezien goed van kwaliteit zijn, kan je iets extra's geven met een beeldbewerkingprogramma. Photoshop werd oorspronkelijk ontworpen door Lucas Filmstudio (bekend van onder meer Starwars). Adobe nam de applicatie over en maakte er een gebruiksvriendelijk softwareprogramma van.
De lasso
Wil je een foto gaan bewerken dan komt het er op aan met de juiste gereedschappen (of tools) te werken. Zo kan je een deel van je beeld isoleren, een ander deel maskeren of complete delen uit de ene foto combineren met een andere. Voor al deze bewerkingen moet je kunnen selecteren. Het ene programma is al wat meer gesofistikeerd dan het andere: soms werk je met een grafische pen om een onderwerp 'uit te tekenen', of met een masker dat al dan niet automatisch een selectie maakt. In het onmisbare tekengedeelte van je programma bevinden zich allerlei handige tools waarmee je perfect een onderwerp kunt omlijnen. Eén ervan is de zogenaamde lasso , waarmee je met je muis of grafische pen een lijn trekt om het te bewerken deel van de foto.
Nog preciezer
Met een toverstafje en met een pad kan je nog preciezer te werk gaan. Het toverstafje werkt als een magneet en maakt selecties op basis van pixelkleur. Je maakt met een pad een omtrek op basis van vectoren, die lijnen of curven trekt.
Heb je eenmaal je onderwerp geselecteerd, dan moet je de verschillende onderwerpen die je bij elkaar wilt brengen naadloos laten overlopen. Wanneer je bijvoorbeeld met een menselijk portret bezig bent, dan vormen de haren een groot probleem. Want daar zie je heel goed de oorspronkelijke achtergrond door. Je kan dit op een tamelijk eenvoudige manier oplossen door de randen te vervagen ( feathering).
Speciale effecten
Nuances in het beeld breng je aan door bijvoorbeeld de kleur of de textuur te veranderen. Dit doe je met behulp van elektronische filters. Zo bestaan er in Photoshop sprayed strokes , metallic filters of polar coordinates waarmee je jouw foto een artistieke look kan meegeven. Zo bewerk je het beeld naar eigen smaak! Al deze effecten krijg je doordat de pixels in je beeld bewerkt worden door algoritmes. Dat zijn stappen die volgens een wiskundige methode verlopen. In het venster custom filter in Photoshop kan je er zelf mee aan de slag.
Maar je kan het beeld ook vervormen met de digital filters. Een mogelijkheid is om het beeld met het penseel te bewerken. Met de filters Spherize en Pinch in Photoshop verander je de uiterlijke vorm van je onderwerp.
Ieder beeldbewerkingprogramma is met eindeloos veel effectfilters uitgerust. Experimenteer daar vooral mee, want dat is de enige manier om het te leren. Maar verlies daarbij niet uit het oog wat je eigenlijk met je foto wilde duidelijk maken. Anders bestaat het gevaar dat je in één grote Photoshop speeltuin belandt: jij vindt het nog leuk, maar het blijft natuurlijk de bedoeling dat je er anderen mee pleziert.
donderdag 18 juni 2009
Groothoekobjectieven
Wanneer je werkt met een groothoekobjectief, kun je een groter beeldveld vastleggen dan wanneer je een tele-objectief gebruikt. Gelukkig zijn er ook nog een paar andere manieren om de brandpuntafstand te wijzigen.
Als je bijvoorbeeld een scène fotografeert waarbij tussen twee onderwerpen een afstand bestaat en het ene onderwerp zich enkele meters achter het andere bevindt, dan zul je merken dat bij gebruik van een groothoekobjectief een duidelijke afstand tussen beide onderwerp zichtbaar is. Als je dezelfde scène zou fotograferen met een tele-objectief, dan zal de afstand tussen de onderwerpen korter lijken en kan het er op de foto uitzien als of er helemaal geen afstand tussen de onderwerpen is.
Je zult ook merken dat afmetingen van de onderwerpen in deze scènes verschillen wanneer je werkt met andere brandpuntafstanden. Op de foto die met het groothoekobjectief is gemaakt, zal het achterste onderwerp duidelijk kleiner zijn dan het onderwerp op de voorgrond. Bij de foto die je met een tele-objectief hebt gemaakt, lijkt het of ze beide even groot zijn.
Bij digitale camera's is er echter een probleem. De brandpuntafstand van objectieven wordt berekend op basis van de diagonale afmeting van een filmbeeld. Bij veel digitale camera’s is de sensor vaak kleiner dan een traditioneel filmbeeld. Daarom moet bij een digitale camera de brandpuntafstand van de lens opnieuw worden berekend. Afhankelijk van het formaat van de sensor dient te worden vermenigvuldigd met een factor van 1,6. Voor een 35mm objectief betekent dit een equivalent van 56mm bij een digitale spiegelreflex camera.
Volgende week schenken we aandacht aan de flitser.
woensdag 17 juni 2009
De Flitser - 2
Een paar weken geleden hadden we het hier over de verschillende soorten flitsers die er bestaan. Nu is het de beurt om een aantal creatieve manieren te "belichten" (sorry voor het woordgrapje...)
Beeld je even in dat de onderwerpen op je foto zich op verschillende afstanden van je camera bevinden. Het is dan heel moeilijk om ze allebei op de juiste wijze te belichten. Onderwerpen die zich dichterbij bevinden zullen helder verlicht worden en de onderwerpen achteraan zullen donkerder zijn. Je kan dit enigzins verhelpen door te werken met flitser met kantelbare flitskop. Je kunt het flitslicht dan via het plafond of dak laten weerkaatsen om je onderwerpen gelijkmatiger te laten belichten. Zorg ervoor dat je ergens een wit vlak hebt, zodat die het licht kunnen weerkaatsen. Een wit stuk piepschuim doet bijvoorbeeld wonderen.
Wanneer je werkt met een flitser, zal het flitslicht standaard synchroniseren met de volledige belichting van de film of sensor. Maar vergeet niet dat de hoeveelheid licht die een flitser produceert veelal is gebaseerd op een standaard instelling. Als je je flitser bijvoorbeeld in een grote ruimte gebruikt, dien je de intensiteit wellicht te compenseren. Dit merk je vooral als je ziet hoe sommige mensen een foto nemen van bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Of ze deze met een flits of zonder flits nemen, zal vaak geen verschil uitmaken.
Bij sommige digitale camera’s is het mogelijk de flitser in en uit te schakelen. Denk eraan dat als je de flitser uitschakelt in een situatie met weinig omgevingslicht, je ervoor moet zorgen dat je of de camera goed vasthoudt of een statief gebruikt, want als gevolg van de langere sluitertijd is de camera gevoeliger voor trillingen.
Zoals hierboven reeds vermeld, is het belangrijk dat de onderwerpen die je belicht ongeveer een zelfde afstand tot de camera hebben. Doe je dit niet, dan riskeer je dat de onderwerpen die zich dichtbij bevinden helder verlicht worden en onderwerpen die zich verder weg bevinden donkerder zijn.
Rode ogen
‘Rode ogen’ verschijnen wanneer het licht van de flitser wordt gereflecteerd door het netvlies van de ogen. De meeste digitale camera’s maken gelukkig een einde aan rode ogen op een foto. Wanneer je de functie ‘rode-ogen reductie’ van je camera inschakelt, zal de camera eerst een voorflits geven (voordat de sensor wordt belicht) die zorgt dat de pupillen van de ogen zich samentrekken en er een kleinere kans van ‘rode ogen’ op de foto’s. Ook zijn er heel wat programma's zoals picasa en flickr die je helpen om de rode ogen te verwijderen
Volgende week schenken we uitgebreid aandacht aan kleurtemperatuur en witbalans.
dinsdag 16 juni 2009
Deviantart: HDRX
Op Deviantart heb ik een account met de wat vreemde naam HDRX, die ik gebruik om mijn HDR foto's te publiceren. Misschien vraagt u zich af wat HDR foto's zijn? High Dynamic Range is een techniek waarbij er een groter veld aan belichting wordt gecreëerd dan je normaal met een gewone belichting zou bereiken. De beichting is de reeks van waarde tussen de lichte en de donkere gebieden.
Normaal neem ik 3 keer dezelfde foto (op een statief), telkens met een andere belichtingstop: -2/0/+2
Dan gebruik ik een speciaal programma (bijvoorbeeld Photomatix) of PSP X2 om mijn RAW plaatjes om te vormen tot jpg of tiff. De laatste stap is deze 3 foto's op elkaar te leggen en aan tonemapping te doen om een creatief resultaat te krijgen.
Normaal neem ik 3 keer dezelfde foto (op een statief), telkens met een andere belichtingstop: -2/0/+2
Dan gebruik ik een speciaal programma (bijvoorbeeld Photomatix) of PSP X2 om mijn RAW plaatjes om te vormen tot jpg of tiff. De laatste stap is deze 3 foto's op elkaar te leggen en aan tonemapping te doen om een creatief resultaat te krijgen.
maandag 15 juni 2009
Wat is spotmeting?
Lichtmeting bij een digitale camera wordt meestal op één van drie manieren uitgevoerd: meervoudig (matrix), spot en integraal met nadruk op het midden.
Spot lichtmeting berekent de belichting gericht op het midden van de zoeker van de camera. Deze methode wordt vooral gebruikt voor onderwerpen die een nauwkeurige lichtmeting vereisen – bijvoorbeeld wanneer je close-ups maakt of in situaties met een klein lichtpunt, zoals een zonsondergang.
Integraal met nadruk op het midden is dan weer een manier waarbij de lichtmeting over de gehele zoeker is verdeeld. Deze methode is handig wanneer het onderwerp een groot deel van het beeld inneemt, bijvoorbeeld bij landschappen.
Matrix of meervoudige lichtmeting berekent de belichting gebaseerd op zones binnen de zoeker en houdt rekening met het scherpstelpunt, de afstand en algemene lichtniveaus. Deze meetmethode is het meest gebruikelijk bij ‘point and shoot’ camera’s en is handig voor standaard foto’s zonder grote schaduwpartijen.
Uit ervaring weten we dat er veel situaties zijn waarin de belichting onjuist is en de foto die je maakt niet aan de verwachtingen voldoet. Vaak bijvoorbeeld foto's van de ondergaande zon, of waar de zon pal in de camera schijnt. In deze situaties is het vaak handig om de belichtingscompensatie te gebruiken om de belichting van de opname te corrigeren. Door het vergroten of verkleinen van het diafragma of het verhogen of verlagen van de sluitertijd met één of twee stops kun je een belichtingscompensatie realiseren. Dit kan eveneens door op je camera de stops manueel te verminderen of vergroten.
Situaties waarin je wellicht een lagere belichtingswaarde wilt, doen zich voor wanneer je een opname maakt in bijvoorbeeld een kerk of een bos of andere plekken die zich overwegend in de schaduw bevinden.
Situaties waarin je wellicht een hogere belichtingswaarde wilt, doen zich voor wanneer je een opname maakt van onderwerpen die zich in het volle zonlicht bevinden. Onthoud dat camera’s bij een donkere achtergrond tot overbelichting neigen en bij een lichte achtergrond naar onderbelichting. Je kan dit eventueel ook verhelpen door een zonnekap te gebruiken bij bepaalde lenzen.
Volgende week nemen we de brandpuntafstand van camera’s onder de loep.
zondag 14 juni 2009
Perfecte Foto's - Beeldcorrectie
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
6. Beeldcorrecties
Klassiek geschoolde fotografen hebben er soms moeite mee, maar digitale beeldbewerking is in de fotografie niet meer weg te denken. Sommige fotografen vinden dit een vorm van "manipulatie" en beweren dat slecht gemaakte foto's nog verbeterd kunnen worden. Maar eigenlijk is de kritiek daarop wat overdreven: vroeger werd er in de donkere kamer tijdens de ontwikkeling en het afdrukken ook ingegrepen om het beeld mooier te laten lijken dan het origineel.
Eenvoudig uit te voeren beeldcorrecties kan je met ieder beeldbewerkingprogramma uitvoeren. Witte puntjes, vuildeeltjes, krassen, kleurbalans, helderheid en contrast zijn basiscorrecties die je regelmatig moet uitvoeren in je streven naar het perfecte beeld. Je kan op het internet genoeg gratis programma's vinden die dat voor jou kunnen, of je kan het online via Picasa bijvoorbeeld.
Kleur en contrast
Het verwijderen van vuil en krassen zijn uiteraard alleen van toepassing op gescande foto's of dia's. We vertrekken steeds vanuit een scan waarbij je de uiteindelijke crop of uitsnijding (het deel van het beeld dat je wilt hebben) bepaald hebt. Ben je niet helemaal tevreden over de kleur klik dan in het beeldbewerkingprogramma op Image, Adjust en vervolgens op Auto. De kleurzweem in het beeld zal dan verminderen of verdwijnen.
Wil je de helderheid in het beeld verhogen, klik dan op Image, Adjust en dan op Auto Contrasts.
Stof en krassen retoucheren
Een gescande foto of dia bevat bijna altijd onregelmatigheden als gevolg van stofdeeltjes of door krassen in het negatief of dia. Vooral bij uitvergroting van het beeld zijn deze beschadigingen goed te zien. Om deze te verwijderen gebruik je een Clone Tool of Rubber Stamp (afhankelijk van het programma).
Je werkt ermee als met een penseel, waarbij je de keuze hebt tussen verschillende diktes. Je kiest het brush palet in Stylus, waarbij je eveneens de doorzichtigheid van het penseel kan bepalen. Voor die laatste optie klik je dubbel op het Rubber Stamp-icoon.
Bij het retoucheren moet je ervoor zorgen dat het punt dat je wilt aanpassen en de bron waar je het vandaan haalt (met eenzelfde tint en textuur) niet te dicht bijeen liggen.
Verscherpen van het beeld
In een digitaal beeld kan je de scherpte vergroten met behulp van het beeldbewerkingprogramma. Ga er echter niet vanuit dat je van een compleet wazige foto een haarscherp beeld kan produceren.
De filter Unsharp Masking zoekt volgens de drempelwaarden (Treshold ) die je hebt ingevoerd in Amount naar pixels die die waarden niet hebben.
De Amount-waarden die je invult zijn afhankelijk van de scherpte, ruis, eventuele jpeg-onregelmatigheden en resolutie. Drempel of Treshold bepalen het gebied waarbinnen gecorrigeerd moet worden.
Met beeldbewerkingprogramma's kan je eindeloos blijven experimenteren, zeker met de meer geavanceerde. Zo kan je, wanneer je daar de tijd voor neemt een overbevolkt strand omtoveren tot een aards paradijs of een onbewoond eiland.
Storende elementen op de achtergrond of zaken in de natuur die er niet thuishoren kan je met de software laten verdwijnen. Maar het gevaar bestaat dat je daardoor minder kritisch op jezelf zal zijn bij het maken van een opname.
Fotografie is een creatief medium waarbij alles draait rond kijken, observeren. Blijf dat doen en ga alert te werk bij het fotograferen. Bedenk dat het beeld dat je in je hoofd hebt toch nog iets beter kan. En probeer het. Zo geef je jouw foto's persoonlijkheid en het karakter waarmee jij je kunt onderscheiden.
zaterdag 13 juni 2009
Mensen fotograferen en brandpuntafstand
De brandpuntsafstand
Zoals we reeds vroeger hebben uitgelegd, is de brandpuntafstand een belangrijk hulpmiddel om creatieve foto's te maken. De brandpuntsafstand van een lens wordt weergegeven in millimeter. Bij een kleinbeeldcamera is dat voor een groothoek 28 mm, voor een gewone lens 50 mm en voor een zoomlens vanaf 135 mm.
Bij heel wat foto's van mensen is een gewone brandpuntsafstand aan te bevelen omdat die overeen komt met wat het normale oog waarneemt. Je krijgt als het ware een werkelijke weergave van wat je oog ziet, zonder vervormingen.
Wil je grote menigten fotograferen dan gebruik je best een groothoeklens. Die zijn gemakkelijk in het gebruik omdat je een grote scherptediepte hebt, wat de kans op een onscherpe foto aanzienlijk verkleint. Bovendien kan je met een groothoekobjectief een beetje valsspelen. Vooral wanneer je ze niet in het midden kadert, krijgen ze de indruk dat je iets anders wilt fotograferen.
Met een tele- of zoomlens kan je nodige afstand tot andere personen personen bewaren. Een nadeel is dat de achtergrond als het ware tegen je onderwerp 'aanplakt'. Zorg dan altijd voor een neutrale achtergrond.
vrijdag 12 juni 2009
Shoot met Kim
In april 2009 had ik mijn tweede shoot met Kim. Samen met haar zus wilde ze enkele spontane foto's. De studio in mijn nieuwe woning was nog niet geïnstalleerd, dus heb ik geïmproviseerd met mijn oude Walimex CY-600K flitser en een reflector.
Hier zijn enkele voorbeelden van het soort foto's dat we die dag maakten.
Hier zijn enkele voorbeelden van het soort foto's dat we die dag maakten.
donderdag 11 juni 2009
Perfecte Foto's - Beelden Archiveren
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
5. De beelden archiveren
De voordelen van het digitaal fotograferen zijn je inmiddels wel bekend. Akkoord, er zijn voorlopig nog wat nadelen aan, maar die hebben alleen betrekking op het uitvergroten van foto's. De technieken zijn inmiddels zodanig geëvolueerd dat er zonder kwaliteitsverlies tot op 18x24cm uitvergroot kan worden.
Het feit dat je geen filmpjes en de daarbij behorende chemische ontwikkeling meer nodig hebt is voor het milieu een hele opsteker.
Opslaan
De vroeger zo noodzakelijke stap van het afdrukken van de negatieven is zelfs niet altijd meer nodig. Je kan, dankzij de digitale fotografie en de verwerking ervan jouw beelden de hele wereld rondzenden zonder dat er een afdruk, laat staan een postzegel aan te pas komt. Dankzij e-mail, Picasa, Snapfish en dergelijke zijn foto's overal besschikbaar. Voor het kunnen opslaan van de beelden op de harde schijf van jouw computer zijn er redelijk eenvoudige softwareprogramma's beschikbaar in de handel. De meeste computers bevatten bij aankoop zo'n programma.
Opslagmogelijkheden
Er zijn heel wat verschillend emanier om foto's op te slaan:
De goedkoopste vorm van opslaan is de compact disk. Die zorgt ervoor dat de beelden zonder verlies in kwaliteit opgeslagen worden en dat de harde schijf van de computer ontlast wordt. Digitale beelden nemen namelijk nogal wat ruimte in, variërend tot enkele megabyte per beeld. Bovendien vraagt beeldbewerking nog veel meer geheugen. Een bewerkte foto op A4 formaat neemt bijvoorbeeld gemakkelijk 25-35 MB in beslag.
Daarom is een opslagmogelijkheid buiten de computer wenselijk. Je kan daarvoor een Zip-drive nemen dat in aanschaf goedkoper is dan een cd-brander. Helaas zijn de Zip-disks een stuk duurder dan cd's. Wat duurzaamheid betreft hebben cd's nog een pluspunt. De Zip-disks zijn magnetische dragers en dus beïnvloedbaar door magnetische velden. De bestanden kunnen daarbij verloren gaan. Magneetschijven kunnen wel meerdere malen gebruikt worden en een cd niet.
Het laatste alternatief zijn de dvd's, die nu overal te vinden zijn. De randapparatuur zijn vrijwel zonder uitzondering via een USB aan te sluiten op jouw computer.
Reservekopieën
Iedereen heeft er wel eens op gevloekt. Computers zijn bijzonder handige dingen, maar er kan wel eens iets mislopen. Soms door jezelf ('oeps, mijn beeld is weg') en soms door een crash. Redenen te over om regelmatig reservekopieën te maken. Die bewaar je uiteraard niet op de computer maar extern (zip, cd, dvd).
Archivering
Bij het archiveren van de beelden raden we je aan om systematisch te werk te gaan. Breng de foto's bijvoorbeeld onder in groepen (vakantie, vrienden, familie, feestjes, ...) en nummer iedere foto afzonderlijk, volgens een logische volgorde.
Archiveringsprogramma's maken het beheer van de beelden eenvoudig. Met behulp van die programma's kan je foto's bekijken, sorteren en catalogiseren. Er zijn heel wat verschillende soorten programma's te koop. Let er bij aanschaf op dat ze compatibel met het besturingssysteem van de computer zijn, informatie kunnen toevoegen, snel kunnen zoeken naar de gewenste beelden en alle bestandsformaten kunnen lezen die je gebruikt.
Een bestandsformaat is gemakkelijk te herkennen: ze wordt weergegeven door middel van een achtervoegsel achter de bestandsnaam. Er zijn een aantal soorten waarmee een fotograaf normaal gezien werkt:
.jpg, opslag in de vorm van compressie,
.tif, opslag zonder compressie,
.pic, opslag uitsluitend voor Mac,
.bmp, standaardformaat voor Windows,
.psd, het formaat voor Photoshop,
.pcd, eigen formaat van Kodak,
.gif, eerder voor illustraties,
.eps, wordt gebruikt voor printeroutput,
.crw, voor geavanceerde camera's.
5. De beelden archiveren
De voordelen van het digitaal fotograferen zijn je inmiddels wel bekend. Akkoord, er zijn voorlopig nog wat nadelen aan, maar die hebben alleen betrekking op het uitvergroten van foto's. De technieken zijn inmiddels zodanig geëvolueerd dat er zonder kwaliteitsverlies tot op 18x24cm uitvergroot kan worden.
Het feit dat je geen filmpjes en de daarbij behorende chemische ontwikkeling meer nodig hebt is voor het milieu een hele opsteker.
Opslaan
De vroeger zo noodzakelijke stap van het afdrukken van de negatieven is zelfs niet altijd meer nodig. Je kan, dankzij de digitale fotografie en de verwerking ervan jouw beelden de hele wereld rondzenden zonder dat er een afdruk, laat staan een postzegel aan te pas komt. Dankzij e-mail, Picasa, Snapfish en dergelijke zijn foto's overal besschikbaar. Voor het kunnen opslaan van de beelden op de harde schijf van jouw computer zijn er redelijk eenvoudige softwareprogramma's beschikbaar in de handel. De meeste computers bevatten bij aankoop zo'n programma.
Opslagmogelijkheden
Er zijn heel wat verschillend emanier om foto's op te slaan:
De goedkoopste vorm van opslaan is de compact disk. Die zorgt ervoor dat de beelden zonder verlies in kwaliteit opgeslagen worden en dat de harde schijf van de computer ontlast wordt. Digitale beelden nemen namelijk nogal wat ruimte in, variërend tot enkele megabyte per beeld. Bovendien vraagt beeldbewerking nog veel meer geheugen. Een bewerkte foto op A4 formaat neemt bijvoorbeeld gemakkelijk 25-35 MB in beslag.
Daarom is een opslagmogelijkheid buiten de computer wenselijk. Je kan daarvoor een Zip-drive nemen dat in aanschaf goedkoper is dan een cd-brander. Helaas zijn de Zip-disks een stuk duurder dan cd's. Wat duurzaamheid betreft hebben cd's nog een pluspunt. De Zip-disks zijn magnetische dragers en dus beïnvloedbaar door magnetische velden. De bestanden kunnen daarbij verloren gaan. Magneetschijven kunnen wel meerdere malen gebruikt worden en een cd niet.
Het laatste alternatief zijn de dvd's, die nu overal te vinden zijn. De randapparatuur zijn vrijwel zonder uitzondering via een USB aan te sluiten op jouw computer.
Reservekopieën
Iedereen heeft er wel eens op gevloekt. Computers zijn bijzonder handige dingen, maar er kan wel eens iets mislopen. Soms door jezelf ('oeps, mijn beeld is weg') en soms door een crash. Redenen te over om regelmatig reservekopieën te maken. Die bewaar je uiteraard niet op de computer maar extern (zip, cd, dvd).
Archivering
Bij het archiveren van de beelden raden we je aan om systematisch te werk te gaan. Breng de foto's bijvoorbeeld onder in groepen (vakantie, vrienden, familie, feestjes, ...) en nummer iedere foto afzonderlijk, volgens een logische volgorde.
Archiveringsprogramma's maken het beheer van de beelden eenvoudig. Met behulp van die programma's kan je foto's bekijken, sorteren en catalogiseren. Er zijn heel wat verschillende soorten programma's te koop. Let er bij aanschaf op dat ze compatibel met het besturingssysteem van de computer zijn, informatie kunnen toevoegen, snel kunnen zoeken naar de gewenste beelden en alle bestandsformaten kunnen lezen die je gebruikt.
Een bestandsformaat is gemakkelijk te herkennen: ze wordt weergegeven door middel van een achtervoegsel achter de bestandsnaam. Er zijn een aantal soorten waarmee een fotograaf normaal gezien werkt:
.jpg, opslag in de vorm van compressie,
.tif, opslag zonder compressie,
.pic, opslag uitsluitend voor Mac,
.bmp, standaardformaat voor Windows,
.psd, het formaat voor Photoshop,
.pcd, eigen formaat van Kodak,
.gif, eerder voor illustraties,
.eps, wordt gebruikt voor printeroutput,
.crw, voor geavanceerde camera's.
woensdag 10 juni 2009
Deviantart: Mean Mister Mustard
Echte Beatles fans weten wie Mean Mister Mustard was. Een vieze oude man die in het park slaapt, zich in het donker scheert en die een 10 pond briefje in zijn neus verbergt :)
Mean-Mister-Mustard is ook de naam van één van mijn Deviantart accounts waar ik probeer om de liedjes van de Beatles om te vormen in foto's. Een echte uitdaging, maar sommige foto's werken echt wel goed. Mijn persoonlijke favourieten zijn de Foto manipulaties van Revolution #1 en de schoonheid van To Know Her
Mean-Mister-Mustard is ook de naam van één van mijn Deviantart accounts waar ik probeer om de liedjes van de Beatles om te vormen in foto's. Een echte uitdaging, maar sommige foto's werken echt wel goed. Mijn persoonlijke favourieten zijn de Foto manipulaties van Revolution #1 en de schoonheid van To Know Her
dinsdag 9 juni 2009
Casting bij Ars Gallo
Op donderdag 11 juni organiseert Ars Gallo een casting.
Wat?
- Fototentoonstelling
- Performance B.Mad3
- Webcam Shower
- Foto Shooting
- Stem Casting
- Jazz Groep
- Dj + Vj
Waar? KJBI, rue Kessels 18, 1030 Brussel
Perfecte Foto's - Stillevens
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
4. Stillevens
Stillevens vinden, net als het grootste deel van de thematiek binnen de fotografie, hun oorsprong in de schilderkunst. Je zou kunnen zeggen dat de fotografie de logische opvolger is van de schilderkunst. Meesters zoals Rembrandt en Vermeer schilderden doeken met objecten als onderwerp. Sieraden, juwelen, wapens en keramiek moesten de welvaart van die periode uitdrukken, evenals uitheemse producten uit de koloniën.
Later werden stillevens een vast onderdeel in het leerprogramma voor tekenaars en schilders. Vooral bloemen en eten werd toen vaak gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je met een object uitgebreid de lichtinval en de compositie kan bestuderen.
Arrangeren
Natuurlijk kan je een perfecte compositie maken van een object dat je onveranderd laat in de staat waarin je het tegenkomt. Het komt er dan op aan met behulp van het juiste camerastandpunt, lens en het aanwezige licht de foto te maken die je in gedachten had.
Toch vormen de meeste stillevens een geplande compositie. Je kan daardoor precies het beeld vormen dat je wil in een studio of in een ruimte thuis die als studio dienst kan doen. Over de belichting heb je de totale controle.
Rangschikken
De beste compositie maak je eigenlijk op het gevoel, niettegenstaande de regels die er op dat terrein gelden. Onthoudt dat je, door te fotograferen, met een creatief proces bezig bent en daar geldt als voornaamste regel dat het gevoel van de maker tot uitdrukking komt.
Statief
Plaats de camera op een statief. Zo ben je alvast zeker van je opnamestandpunt en kan je ongestoord verder werken aan de opstelling van de objecten en het licht. In de handel zijn relatief goedkope statieven verkrijgbaar die, voldoen aan je eisen. Kies een niet al te zware, want als je de smaak te pakken krijgt dan wil je het statief ook gemakkelijk mee kunnen nemen.
maandag 8 juni 2009
Deviantart: MicroMacro
Ik heb een Micromacro account aangemaakt op Deviantart om mijn macro foto's te delen met de rest van de wereld. Nu het opnieuw mooi weer is, kunnen we er allemaal op uit trekken en schitterende macro foto's maken van kleine kruipende beestjes en bloeiende planten. Ik gebruik een Canon 100mm f/2.8 macro lens die heel praktisch is, goede kwaliteit biedt en ook nog eens uitstekend kan gebruikt worden in portretfotografie.
En als het echt nodig is, heeft mijn vrouw gelukkig nog een Sigma 150mm f/2.8 om héél dicht te komen.
Een van mijn favoriete foto's is Lizzy, een foto van een hagedis genomen in een ven in de buurt van Eupen.
En als het echt nodig is, heeft mijn vrouw gelukkig nog een Sigma 150mm f/2.8 om héél dicht te komen.
Een van mijn favoriete foto's is Lizzy, een foto van een hagedis genomen in een ven in de buurt van Eupen.
zondag 7 juni 2009
De Pirelli Kalender
Vroeger had ik een baan bij Pirelli Tyres in de logistieke afdeling. Pirelli maakt niet alleen banden voor performante wagens zoals Porsche, Ferrari en Lamborghini, maar zijn ook de producent van de beroemde Pirelli Calendar.
De Pirelli kalender begon zijn roemtocht als een gewone publicitaire kalender in 1964 voor klanten van de Britse afdeling van Pirelli. Maar ondertussen is de Pirelli Kalender uitgegroeid tot een mytisch object, met een hele reeks uitmuntende fotografen op zijn palmares: Liebovitz, Avedon, Ritts...
Nu heeft hij de mytische status verworven vanwege zijn beperkte oplage, het feit dat je hem niet kan kopen (behalve gekken die hem verkopen op eBay natuurlijk) en die normaal alleen verkregen kan worden door Prinsen, Ambassadeurs, topdirecteurs en andere VIP-klanten.
In 1974 werd de kalender stopgezet tijdens de Economische crisis (ja kindjes, in de jaren '70 hadden wij ook een economische crisis, en die had een grotere impact dan de huidige => wij hadden autoloze zondagen!) maar 10 jaar later kwam de kalender terug op de markt.
Dankzij mijn goede connecties met Pirelli Limited, heb ik een mooie collectie kunnen opslaan.
De oudste kalender die ik heb, is die van 1984 Uwe Ommer – The Bahamas. De vorige heb ik helaas niet, maar wel de meeste die daarna werden gepubliceerd.
Ik heb nog mooie herinneringen aan mijn tripjes naar Burton-on-Trent om de ontbrekende kalenders op te pikken. Natuurlijk in combinatie met een bezoekje aan de Cotswolds met mijn toenmalige vriendin, Anne.
zaterdag 6 juni 2009
Experimentele Fotografie
Traditioneel wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie vormen :
1) Conceptuele fotografie
Probeer een keertje buiten de traditionele banen te kleuren. Maak eens een foto van de rug van een persoon ipv een profielfoto. Probeer eens iets surrealistisch, zoals een zwarte appelsien of een champagneglas met een vis erin.
Laat je verbeelding op hol slaan, denk aan een concept (eerlijkheid bijvoorbeeld) en zoek in de stad dingen die dat concept visueel uitbeelden (vrouwe justitia?).
2) Experimenteren met de camera
Met de camera kan je heel wat speciale foto's maken zonder dure apparatuur. Ga door je knieën om een foto te nemen, klim op een stoel voor een vogelperspectief. Neem nachtfoto's van een kaars terwijl je de camera beweegt. Neem je camera mee op de trampoline. Of in bad.
Experimenteer met de snelheid, het scherptediepte beeld, de lichtinval. verduister de woonkamer en laat met een zaklamp al het licht op een oog vallen...
3) Fotobewerkingen
Er zijn tegenwoordig heel wat fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop, Paint Shop Pro, ... waarmee je allerlei vreemde effecten kan verkrijgen. Probeer eens de kleurschakeringen aan te passen, een reliëf toe te voegen of het beeld op z'n kop te zetten.
Perfecte Foto's - Landschappen en Steden
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
3. Landschappen en steden
Herinner je je nog die film van Peter Greenaway? In the Draughtsman's Contract had hij een apparaat waarmee hij schetsen kon maken.
Nog voordat er sprake was van fotografie bedienden veel schilders zich van een apparaat dat als hulpmiddel diende bij het schetsen. In feite was het een soort camera met aan de voorzijde een opening (en in een later stadium een lens). De bovenzijde van het toestel was een antieke versie van een display waarop het beeld geprojecteerd werd. Zo kon de schilder zijn onderwerp (meestal landschappen) duidelijk voor zich zien op een tweedimensionaal vlak en vormde het 'aftekenen' ervan de basis voor het latere schilderij.
Een landschap loopt niet weg
Vanuit een lange traditie uit de schilderkunst heeft de landschapsfotografie een belangrijke plaats veroverd. Het grote verschil is dat het vastleggen van het beeld in een oogwenk plaatsvindt. Je zou gemakshalve kunnen concluderen dat het fotograferen van een landsschap, zowel natuurlijk als stedelijk, erg gemakkelijk is. Want het onderwerp loopt nooit weg. Dat is maar ten dele waar: de belangrijkste factor in de fotografie is het licht. En juist die factor is enorm veranderlijk, zowel binnen een etmaal als een jaar met de wisselende seizoenen.
vrijdag 5 juni 2009
DeviantArt: Thorgal67
Mijn Thorgal67 Deviantart account was de eerste die ik ooit gemaakt heb, heel wat lichtjaren geleden. Ik ben nu een Deviant sinds 15 oktober 2004, heb ongeveer 100 foto's gepubliceerd (voornamelijk fotomanipulaties), 3000 pageviews en 300 Deviant Comments.
Meestal zet ik op dit soort foto's een vorm van manipulatie, voornamelijk in Paint Shop Pro X, XI of X2.
Meestal zet ik op dit soort foto's een vorm van manipulatie, voornamelijk in Paint Shop Pro X, XI of X2.
donderdag 4 juni 2009
Opdracht: 7 Hoofdzonden en Deugden
Ik heb mezelf een fotografische uitdaging gesteld: maak een serie van 7 foto's met als thema de 7 Hoofdzonden en de 7 Deugden.
Ik ben dus op zoek naar 7 verschillende modellen, 7 verschillende kleuren, 7 verschillende omgevingen. Ik ben al begonnen met Asia en Ine, maar ben nog steeds op zoek naar andere modellen (zowel mannelijk als vrouwelijk) die op basis van TFCD willen meehelpen. Als je geïnteresseerd bent, laat dan maar iets weten.
Sommige van mijn foto's staan op mijn speciale deviantart Account : A Sinner & Saint
The Sins:
1 Lust (Latin, luxuria)
2 Gluttony (Latin, gula)
3 Greed (Latin, avaritia)
4 Sloth (Latin, acedia)
5 Wrath (Latin, ira)
6 Envy (Latin, invidia)
7 Pride (Latin, superbia)
More info : http://en.wikipedia.org/wiki/7_deadly_sins
Ik ben dus op zoek naar 7 verschillende modellen, 7 verschillende kleuren, 7 verschillende omgevingen. Ik ben al begonnen met Asia en Ine, maar ben nog steeds op zoek naar andere modellen (zowel mannelijk als vrouwelijk) die op basis van TFCD willen meehelpen. Als je geïnteresseerd bent, laat dan maar iets weten.
Sommige van mijn foto's staan op mijn speciale deviantart Account : A Sinner & Saint
The Sins:
1 Lust (Latin, luxuria)
2 Gluttony (Latin, gula)
3 Greed (Latin, avaritia)
4 Sloth (Latin, acedia)
5 Wrath (Latin, ira)
6 Envy (Latin, invidia)
7 Pride (Latin, superbia)
More info : http://en.wikipedia.org/wiki/7_deadly_sins
woensdag 3 juni 2009
Perfecte Foto's - Mensen Fotograferen
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
2. Mensen fotograferen
Soort zoekt soort
Neem eens een kijkje rondom jou. De meerderheid van alle foto's heeft "mensen" als onderwerp. Of het nu over commerciële reclamefotografie gaat, of foto's in een reisalbum, bijna alle foto's tonen lachende mensen. En de kans dat je iemand tegenkomen die nog nooit is gefotografeerd is zo goed als onbestaand, of je moet in Absurdistan wonen. Maar goed, zo vreemd is dat nu ook niet want wij zijn homo sapiens en die bestuderen nu eenmaal heel hun leven soortgenoten.
Observeren is trouwens de belangrijkste kwaliteit die een fotograaf moet hebben als hij mensen op het gevoelige plaatje wil leggen. Door observatie kan je bijvoorbeeld inspelen op het al dan niet voorspelbaar gedrag van mensen. Een goede fotograaf zal aanvoelen wat er gaat gebeuren: de kunst is om dan op het juiste moment een foto te nemen. De ene keer moet je er snel bij zijn omdat mensen wel spontaan zijn maar vaak niet erg graag poseren. En soms moet je geduld hebben, vooral op momenten waarbij je als fotograaf op de achtergrond moet blijven.
In dat laatste geval komt de stille digitale camera goed van pas. Gelukkig zijn heel wat moderne camera's redelijk geluidsloos. Blijf echter altijd observeren en haal de camera pas tevoorschijn wanneer het juiste moment daar is.
Vergeet geen toestemming te vragen...of toch?
Wil je portretten maken dan is het meestal aangewezen om vooraf toestemming te vragen. Je vermijdt zo moeilijkheden tijdens het fotograferen omdat nu eenmaal niet iedereen gediend is van het ongevraagd 'kiekjes' maken.
Toch moeten we hier een kleine kanttekening maken. Soms kan je een fantastische scène mislopen omdat je eerst de toestemming moest vragen. Persoonlijk vraag ik altijd toestemming als ik oogcontact heb met het onderwerp, maar anders doe ik het niet. Ik kan de foto nog altijd gemakkelijk deleten (iets wat vroeger niet ging met een analoge camera).
Een ongedwongen portret is eenvoudiger te maken dan een geënsceneerd. Dat lijkt misschien vreemd, maar klopt als een bus. Waar je in steeds rekening mee moet houden is hoe je de de belichting regelt. Een goede belichting laat de het karakter van de persoon het best naar voren komen. De sfeer tijdens de opnemen moet ontspannen zijn omdat mensen de neiging hebben te verstijven bij het maken van een foto.
Zoals reeds eerder benadrukt, is de achtergrond van groot belang. Zorg er dus voor dat er geen storende details in voor komen, zoals een lelijke lantarenpaal. Om dat te vermijden maak je best gebruik van een zo sereen mogelijke achtergrond. Dat kan je bereiken door één bepaalde kleur uit te kiezen (bijv. het blauw van de lucht of een witte muur) of door te spelen met de scherptediepte. Wanneer die zo klein mogelijk gehouden wordt dan blijft de achtergrond onscherp. Dit kan soms leiden tot een mooi "Boké" effect.
Voordelen digitale camera
Voor portretfotografie zijn digitale camera's zeer geschikt omdat een hoge resolutie niet altijd gewenst is. Immers, de fijnste details in een gezicht mogen vaak achterwege gelaten worden. Bovendien heb je altijd een directe controle in de display, zodat je het gelegenheidsmodel eerder op het gemak kunt stellen.
De belichting
Direct flitslicht geeft een hard karakter aan het portret. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van het aanwezige natuurlijk licht. Sterk zonlicht heeft hetzelfde effect als een flits: probeer het zoveel mogelijk uit de weg te gaan of diffuus te maken. Binnen kan je dat doen door de glasgordijnen te sluiten.
Heb je kunstlicht nodig dan moet dat eveneens diffuus zijn, om het gezicht wat op te lichten kan je een reflector gebruiken of een tweede zwakkere licht opstelling.
Bij een strak blauwe lucht controleer je vooraf met de witbalans (indien de camera daarmee is uitgerust) de kleur. Het gevaar bestaat dat anders vooral de schaduwpartijen een blauwe zweem krijgen.
Rode oogjes
Het fenomeen van de rode ogen bij geflitste foto's wordt veroorzaakt doordat het flitslicht weerspiegeld wordt door het netvlies. Veel camera's verkleinen dit risico door de flitser verscheidene keren achter elkaar af te laten gaan. De pupillen verkleinen hierdoor en de rode oogjes verdwijnen in de meeste gevallen.
De meeste camera's hebben een optie om deze rode ogen te vermijden. Als het niet werkt, kan u ze nog altijd heel eenvoudig verwijderen via Picasa of een programma zoals Photoshop, Elements of Paint Shop Pro
maandag 1 juni 2009
Canon 40d - Bespreking
In 2007 introduceerde Canon de 40D voor de gevorderde amateur en semi-professionele fotograaf. Ik kocht er bijna dadelijk eentje, en ben nog altijd serieus onder de indruk van de kwaliteit. Deze camera is op vele fronten een grote stap voorwaarts ten opzichten van de Canon 30D die in februari 2006 werd geïntroduceerd.
Grote vernieuwingen zijn (naar analogie met de technologieën gebruikt bij de Canon EOS 1D Mark III :
- live-view,
- een DIGIC III beeldverwerking processor
- geïntegreerde sensor cleaning door het laten trillen van de sensor bij het aanzetten van de camera.
Wat zijn de voornaamste wijzigingen tov de 30D?
De body is iets groter dan de 30D en is wat de afmetingen betreft vergelijkbaar met camera's uit dezelfde prijsklasse. De camera ligt prettig in de hand en is zowel met één als met twee handen goed te bedienen. Je kan de camera echt ophangen tussen je middelvinger en duim. Het grote voordeel hiervan is dat u met uw duim genoeg vrijheid heeft om de knopen te bedien zonder dat u het gevoel krijgt de grip op de camera te verliezen.
De body is van een magnesium legering en ziet er stevig uit. Qua gevoel heeft u meteen het idee dat deze camera zeer solide en sterk is.
Opmerkelijk zijn de 3 voorkeuze programma's die door de fotograaf zelf programmeerbaar zijn. Dit is een erg groot voordeel bij bijvoorbeeld portretfotografie, waarbij je steeds dezelfde ISO waarde, Witbalans etc.. kunt instellen met één draai aan de knop.
De viewfinder van de camera geeft een prettig groot beeld en maakt gebruik van verwisselbare matglazen zodat u zelf de keuze heeft er een ander matglas in te zetten. Er is momenteel keuze uit drie verschillende matglazen, namelijk EF-A standaard (meegeleverd met de camera), EF-S, een wat donkerder matglas dat uitermate geschikt is voor mensen die manueel scherpstellen en EF-D, een eveneens donkerder matglas dan wat standaard is megeleverd en bovendien voorzien van een zogenaamd grid (hulplijntjes waardoor u beter in staat bent te beoordelen of u de camera recht houdt).
Het display
De 40D is voorzien van een prettig te gebruiken, groot display aan de achterzijde van de camera. Hij heeft een 3 inch display terwijl de 30D nog een 2,5 inch scherm heeft. Dit grote beeldscherm is erg prettig voor mensen zoals ik die graag na elke foto naar het scherm kijken om te controleren of de foto's zijn geworden zoals ze bedoeld waren.
10.1 Megapixel CMOS sensor
De Canon EOS 40D is voorzien van een derde generatie CMOS sensor die ervoor zorgt dat beeldruis tot een minimum wordt beperkt. De sensor heeft bovendien een zelfreinigende functie. Dit betekend dat stof automatisch van de sensor wordt afgeschud wanneer de camera wordt aangezet. De manier waarop dit gebeurt is door het ultrasoon laten trillen van een flinterdun filtertje voor de sensor. Stof dat op de sensor zit valt dan naar beneden en komt op de plakkerige strip onder de sensor terecht waardoor het geen kans krijgt zich op een later moment opnieuw aan de sensor te hechten.
Qua autofocus is de Canon EOS 40D behoorlijk verbeterd ten opzichte van de EOS 30D. Niet minder dan 9 cross-type autofocus punten zorgen ervoor dat de scherpstelling zeker en snel gebeurt. Het middelste scherpstelpunt kan hierbij scherpstellen tot een gebruikt diafragma van f/2.8 waardoor ook lange lichtgevoelige lenzen goed worden ondersteund. De buitenste cross type scherpstelpunten werken tot diafragma f/5.6. Canon heeft ook een AF-on knop op de camera geplaatst zodat u de camera kunt laten scherpstellen door een druk op de knop zonder dat dit invloed heeft op de andere instellingen zoals de belichtingsmeting.
Grote vernieuwingen zijn (naar analogie met de technologieën gebruikt bij de Canon EOS 1D Mark III :
- live-view,
- een DIGIC III beeldverwerking processor
- geïntegreerde sensor cleaning door het laten trillen van de sensor bij het aanzetten van de camera.
Wat zijn de voornaamste wijzigingen tov de 30D?
De body is iets groter dan de 30D en is wat de afmetingen betreft vergelijkbaar met camera's uit dezelfde prijsklasse. De camera ligt prettig in de hand en is zowel met één als met twee handen goed te bedienen. Je kan de camera echt ophangen tussen je middelvinger en duim. Het grote voordeel hiervan is dat u met uw duim genoeg vrijheid heeft om de knopen te bedien zonder dat u het gevoel krijgt de grip op de camera te verliezen.
De body is van een magnesium legering en ziet er stevig uit. Qua gevoel heeft u meteen het idee dat deze camera zeer solide en sterk is.
Opmerkelijk zijn de 3 voorkeuze programma's die door de fotograaf zelf programmeerbaar zijn. Dit is een erg groot voordeel bij bijvoorbeeld portretfotografie, waarbij je steeds dezelfde ISO waarde, Witbalans etc.. kunt instellen met één draai aan de knop.
De viewfinder van de camera geeft een prettig groot beeld en maakt gebruik van verwisselbare matglazen zodat u zelf de keuze heeft er een ander matglas in te zetten. Er is momenteel keuze uit drie verschillende matglazen, namelijk EF-A standaard (meegeleverd met de camera), EF-S, een wat donkerder matglas dat uitermate geschikt is voor mensen die manueel scherpstellen en EF-D, een eveneens donkerder matglas dan wat standaard is megeleverd en bovendien voorzien van een zogenaamd grid (hulplijntjes waardoor u beter in staat bent te beoordelen of u de camera recht houdt).
Het display
De 40D is voorzien van een prettig te gebruiken, groot display aan de achterzijde van de camera. Hij heeft een 3 inch display terwijl de 30D nog een 2,5 inch scherm heeft. Dit grote beeldscherm is erg prettig voor mensen zoals ik die graag na elke foto naar het scherm kijken om te controleren of de foto's zijn geworden zoals ze bedoeld waren.
10.1 Megapixel CMOS sensor
De Canon EOS 40D is voorzien van een derde generatie CMOS sensor die ervoor zorgt dat beeldruis tot een minimum wordt beperkt. De sensor heeft bovendien een zelfreinigende functie. Dit betekend dat stof automatisch van de sensor wordt afgeschud wanneer de camera wordt aangezet. De manier waarop dit gebeurt is door het ultrasoon laten trillen van een flinterdun filtertje voor de sensor. Stof dat op de sensor zit valt dan naar beneden en komt op de plakkerige strip onder de sensor terecht waardoor het geen kans krijgt zich op een later moment opnieuw aan de sensor te hechten.
Qua autofocus is de Canon EOS 40D behoorlijk verbeterd ten opzichte van de EOS 30D. Niet minder dan 9 cross-type autofocus punten zorgen ervoor dat de scherpstelling zeker en snel gebeurt. Het middelste scherpstelpunt kan hierbij scherpstellen tot een gebruikt diafragma van f/2.8 waardoor ook lange lichtgevoelige lenzen goed worden ondersteund. De buitenste cross type scherpstelpunten werken tot diafragma f/5.6. Canon heeft ook een AF-on knop op de camera geplaatst zodat u de camera kunt laten scherpstellen door een druk op de knop zonder dat dit invloed heeft op de andere instellingen zoals de belichtingsmeting.
Perfecte Foto's - En toen was er licht
Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel
1. Alles begint natuurlijk met licht...
Schrijven met licht
Fotografie is het met behulp van licht en andere vormen van straling vervaardigen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen
Het woord fotografie is eigenlijk afgeleid van de Griekse woorden voor licht en schrijven: bij iedere foto die je neemt schrijf je dus als het ware met licht. Meer nog dan de keuze van je onderwerp is licht de belangrijkste factor bij het fotograferen. Een goede belichting geeft immers het beste de sfeer weer die je op het moment van de opname ervaart.
Gelukkig zijn de meeste camera's uitgerust met een automatische lichtmeter die de juiste informatie doorgeven aan de processor in je digitale camera. Deze processor geeft de instructies over het licht door aan de sluiter en het diafragma. Het is het samenspel van deze twee dat voor de ideale belichting van je foto zorgt. De sluiter bepaalt de tijd dat het licht binnenvalt en het diafragma regelt hoeveel licht binnenvalt.
Spelen met licht
Naast het 'schrijven' met licht kan je er ook mee spelen. Dit kan je doen als je net dat ene speciale effect wil bereiken of wanneer de omstandigheden je ertoe dwingen. Om met licht te kunnen spelen, is het echter noodzakelijk dat je een camera hebt waarbij de sluitersnelheid en/of het diafragma ook manueel instelbaar zijn.
Snel bewegende voorwerpen
Snel bewegende voorwerpen bijvoorbeeld, kan je toch vastleggen met een gekozen sluitersnelheid vanaf 1/125 tot 1/1000 seconde. De beweging wordt dan a.h.w. bevroren in het beeld. (De meeste camera's waarbij je de snelheden kan instellen, hebben een schaal van 1,1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500 en zelfs tot 1/1000 seconden. Leica heeft bijvoorbeeld een camera die snelheden van 1/5000 seconden aankan).
Scherptediepte
Het diafragma (of de lensopening) bepaalt naast de hoeveelheid binnengelaten licht ook de scherptediepte. Wanneer je een foto wil maken waarbij slechts een beperkt deel scherp moet zijn, kies je voor een diafragma met een kleine scherptediepte, bijvoorbeeld 2.8 of 4. Wil je in het beeld zoveel mogelijk scherp krijgen, zowel in de voorgrond als in de achtergrond, dan kies je voor een kleiner diafragma (11 of 22). De scherptediepte wordt daardoor groter. (De meeste camera's hebben een diafragmaschaal van 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 en 22).
Abonneren op:
Posts (Atom)